Obilježavanje godišnjice stradanja Srba u Jošanici

0

FOČA – Dvodnevnom manifestacijom „Majsko sjećanje na jošaničko stradanje“, Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Foča obilježiće 22 godine od zločina u Jošanici, koji se dogodio na Nikoljdan – 19. decembra 1992. godine.

Zadušno predvečerje kod centralnog spomenika u Foči zakazano je za sutra u 19.00 časova, programom obilježavanja predviđeno je izvođenje dramskog prikaza „Tražim pravdu za nevine žrtve“, a u nastavku duhovno veče na kojem će 56 mjesta ostati prazno, sa upaljenim svijećama, simbolizujući žrtve zločina.

U nedjelju, 25. maja, biće organizovano zadušno hodočašće od centralnog spomenika u Foči do spomenika u jošaničkom zaseoku Hodžići.

Planinari, sportisti i ostali građani krenuće iz Foče u 7.30 časova i prepješačiće 13 kilometara do Jošanice, saopšteno je iz opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Parastos će biti služen u 12.00 časova kod spomenika u Hodžićima.

Sjećanje na jošaničko stradanje tradicionalno se organizuje uz „LJetni Nikoljdan“, pošto u decembru to ne dozvoljavaju vremenski uslovi.

U napadu muslimanske vojske iz Goražda na sela fočanske Mjesne zajednica Jošanica, na Nikoljdan 1992. godine na svirep način je ubijeno 56 mještana, među kojima je bilo mnogo djece, žena i starih, a gotovo sva sela su popaljena.

Tužilaštvo BiH, kojem je ovaj slučaj proslijeđen od tužilaštva u Trebinju, još nije podiglo optužnice protiv odgovornih za jedno od najvećih stradanja Srba u proteklom ratu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments