Obilježavanje 30 godina od formiranja Prve romanijske brigade

0

HAN PIJESAK – Na Han Pijesku će danas biti obilježeno 30 godina od formiranja Prve romanijske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/, kroz koju je prošlo oko 15.000 boraca.

Jedan od starješina u ovoj brigadi Branimir Đurković rekao je Srni da će tim povodom biti služen parastos u Crkvi Svetog velikomučenika Pantelejmona na Han Pijesku u 10.00 časova, potom položeni vijenci na spomenik srpskim borcima, te organizovana posjeta spomen-sobi u ovom mjestu.

Đurković je naglasio da će istog dana na Han Pijesku biti održana svečana akademija, uz prigodan kulturno-umjetnički program, na kojoj će o ratnom putu ove jedinice govoriti pukovnik u penziji Dušan Savčić, ratni načelnik Štaba Prve romanijske pješadijske brigade.

Iz organizacionog odbora za obilježavanje Dana Prve romanijske brigade pozivaju sve pripadnike ove jedinice, posebno porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide, da prisustvuju obilježavanju jubileja.

Ova brigada Vojske Republike Srpske proizašla je iz 216. Brdske brigade JNA i bila jezgro oko kojeg su se od 1992. godine okupile druge brigade koje su učestvovale u odbrani Sarajevsko-romanijske regije i dijela birčanske regije.

Prva romanijska je imala svoju bazu u Kasarni na Han Pijesku koja bila meta NATO bombardovanja započetog 30. avgusta 1995. godine.

Prva romanijska pješadijska brigada bila je u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i odlikovana Medaljom Petra Mrkonjića.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Fb)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare