Turizam kao najperspektivnija grana može biti održiv

3

Turizam je za grad Istočno Sarajevo među prioritenim granama razvoja, a Jahorina je kao destinacija poželjna za turiste iz regiona i svijeta, što treba čuvati, razvijati i oplementi po najvećim svjetskim standardima, izjavio je danas predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić.

Ćorić je rekao novinarima na Palama da je turizam kao grana privređivanja najperspektivnija grana koja će sigurno imati magični razvoj.

„U toj priči učestvuje mnogo faktora od hotelijera, Olimpijskog centra `Jahorina`, poreske uprave, inspektorata, i tu treba da se nađe funkcionalna formula da svi budu zadovoljni, da sve dobro funkcioniše za dobrobit prije svega gostiju koji će rado doći“, rekao je Ćorić prije okruglog stola o stanju turizma na području grada sa posebnim osvrtom na Jahorinu.

Ćorić je naveo da je cilj Privredne komore da sve institucije objedini, da se vidi šta se može uraditi na ovim prostorima i upravo je tema današnjeg okruglog stola da se otvore sva ta pitanja budući da je urađena Strategija razvoja turizma Republike Srpske.

Predsjednik Područne privredne komore Istočno Sarajevo LJubiša Tanić nada se da će panelisti pohvaliti sve ono što je dobro u turizmu, a iskritikovati ono što nije i ponuditi prijedloge kako da poboljšaju situaciju.

Tanić je naveo da se Privredna komora Srpske i područna komora Istočnog Sarajeva trude da predlože određene mjere, a da je na onima koji donose odluke da te mjere usvoje i primjene.

„Svjedoci smo planova da na neki način Jahorina `silazi` u Pale, pa je cilj da vidimo koliko smo se spremili za povećan broj gostiju i možemo li zaštititi domaće stanovništvo da se ne bi dogodila situacija da lokalno stanovništvo ne ispašta zbog povećanja cijene određenih usluga koje će se definitivno pojaviti sa povećanjem broja gostiju“, istakao je Tanić.

On se nada da će na današnjem okruglom stolu biti donijeti dobri zaključci o kojima će javnost biti upoznata.

Direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Igor Ikonić rekao je da je cilj okruglog stola da pošalju jasnu poruku da održivi turizam postoji i da tek treba da da svoje rezultate.

„Doprinos gradske Turističke organizacije je da ukažemo naše viđenje komletne situacije i kako želimo i hoćemo da unaprijedimo turističku ponudu, to jeste da se prvenstveno smanji siva zona u naplati boračke takse koju bi mi kasnije namjenski trošili kako zakon nalaže u promociji postojećih i prezentaciji novih turističkih proizvoda“, istakao je Ikonić.

On je dodao da ima nedostataka kada je riječ o turizmu na području grada sa posebnom osvrtom na Jahorinu, ali da svi moraju biti ponosni na činjenicu da je Jahorina među četiri turistička mjesta u Republici Srpskoj.

Organizatori okruglog stola su Privredna komora Republike Srpske
i Područna privredna komora Istočno Sarajevo, u saradnji sa Ekonomskim fakultetom Pale.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
3 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Moramo malo da se ukljucimo i u moderne tokove razvoja turizma a ne da nam glavni prioritet bude naplata boravisne takse.
Termin “odrzivi turizam” je prevazidjen i niko vise u razvijenom svijetu ne razmislja u pravcu odrzivog turizma. Regenerativni turizam je nesto sto je buducnost i cemu treba da tezimo kako bi i lokalna zajednica mogla da se razvija u pravom smjeru.

Jadna je drzava gdje je turizam najperspektivnija grana privrede !!!

Hahaha, perspektivni turizam i katastrofalni putevi su dobitna kombinacija!