Obezbijeđena sredstva za pokrivanje hrama bakarnim limom

0

Na Sabornom hramu Svetog arhangela Gavrila na Palama, koji je u izgradnji, trenutno se radi na postavljanju bakarnog lima na krov za šta su obezbijeđena sredstva, izjavio je Srni arhijerejski namjesnik sarajevski i starješina Hrama Uspenija Presvete Bogorodice na Palama protojerej-stavrofor Miomir Zekić.

„Sada imamo bakar i novac da platimo izvođača radova da pokrije kupole“, rekao je Zekić.

On je istakao da radove izvode čuveni Hrvaćani iz Prijedora koji su specijalizovani za prekrivanje crkava bakarnim limom.

„Hrvaćani su se već dokazali u tim poslovima, pokrili su jednu trećinu hramova u Banjalučkoj eparhiji, Hram Svetog Save u Foči, naše crkve u Kanadi“, naglasio je Zekić.

Protojerej-stavrofor Zekić istakao je da je ostalo još da se uradi fasada i postavi stolarija, ali za to sada nemaju sredstava.

Zekić je naglasio da u unutrašnjosti crkve još ništa nije urađeno, a dinamika radova zavisi od priliva sredstava.

„Koliko budemo imali sredstava toliko ćemo i raditi, a kada nestane nastavićemo onda kada prikupimo sredstva“, rekao je on.

Zekić je naglasio da je, uz blagoslov NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, obavljeno osveštanje krstova na Sabornom hramu.

On je podsjetio da je izgradnja Sabornog hrama na Palama počela 2008. godine, a sredstva kojima se gradi ovaj hram najvećim dijelom obezbijeđena su ili obećana na donatorskoj večeri kojoj je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik 28. avgusta 2011. godine na Palama.

Protojerej Zekić dodao je da su gradnju hrama pomažu i Skupština grada Istočno Sarajevo, opština Pale, te određeni broj privatnih i javnih preduzeća sa ovih prostora, od kojih je najviše sredstava dala i najviše razumijevanja pokazala firma „Milkus“ u vlasništu Milomira Kusmuka.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević rekao je Srni da je opština za Saborni hram obezbijedila oko 60.000 KM za nabavku zvona, izgradnju fekalne i kišne kanalizacije i toplovoda.

„U narednoj godini ćemo izdvojiti 70.000 KM za spoljno uređenje porte crkve koja se naslanja na gradski trg“, kazao je Kovačević.

U novom Sabornom hramu, koji je u izgradnji od marta, redovno se služe svete liturgije nedjeljom i praznikom.

Saborni hram Svetog arhangela Gavrila je 26. jula proslavio svoju krsnu slavu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare