Obezbijeđena oprema za centar za mentalno zdravlje

0

Italijanska humanitarna organizacija „Čezvi“ obezbijedila je opremu za budući centar za mentalno zdravlje na Palama u vrijednosti od 50.000 KM, rekla je Srni direktor paljanskog Doma zdravlja Mlađenka Dragaš.

Dragaševa je naglasila da je Dom zdravlja juče dobio dio opreme, koja je obezbijeđena putem Ministarstva zdravlja Republike Srpske, dok će ostatak stići do kraja godine.

Ona je pojasnila da je centar za mentalno zdravlje na Palama tek u fazi projektne dokumentacije, a da bi prostor za njegov smještaj trebalo da obezbjedi Dom zdravlja u saradnji sa lokalnom zajedicom i uz pomoć donatora.

„Centar bi bio smješten u bivšem prostoru medicine rada u Domu zdravlja, gdje imamo pet odgovarajućih prostorija“, rekla je Dragaševa i dodala da se radi obezbjeđivanja dodatnog prostora naredne godine može očekivati proširenje zgrade.

Podsjetivši da sve lokalne zajednice koje imaju više od 25 000 stanovnika, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, imaju potrebu da grade centar za mentalno zdravlje, Dragaševa naglašava da je takav objekat pogotovo potreban Palama, jer je na ovim prostorima bilo mnogo ratnih zbivanja.

„Na Palama imamo dosta boračke populacije, ratnih vojnih invalida, a i svi smo na neki način učesnici ratnih zbivanja i osjeća se potreba za ovakvim centrom“, kaže Dragaševa.

Ona je napomenula da Dom zdravlja za sada ima potreban kadar – psihijatra i psihologa, koji trenutno rade po ugovoru, a da bi, prema standardima, trebalo da ima i defektologa, logopeda, socijalnog radnika i tri tehničara.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=k9ckwL7Im7c}


(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments