O saradnji sa lokalnim zajednicama i razvojnim agencijama

0

ISTOČNO SARAJEVO – Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća organizovala je danas u Istočnom Sarajevu redovni godišnji koordinacioni sastanak sa predstavnicima lokalnih razvojnih agencija i opštinskih odjeljenja za privredu, na kome su prezentovani projekti koji pružaju mogućnost saradnje sa lokalnim zajednicama i razvojnim agencijama.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić rekao je da je danas predstavljen program rada Agencije za ovu godinu i razmotrana pitanja što povoljnijeg poslovnog ambijenta za realni sektor u Republici Srpskoj.

„Danas smo prezentovali i određene projekte koje Agencija realizuje u saradnji sa međunarodnim donatorima“, rekao je Đukić novinarima.

On je napomenuo da je u toku raelizacija projekata vrijednih više od 10 miliona maraka, od kojih se neki provode na nivou Republike Srpske, a neki na nivou BiH.

Prema njegovim riječima, Agencija je od međunarodnih donatora prepoznata kao ozbiljan partner sa pristojnim kapacitetima i tendencijom rasta učešća u realizaciji projekata.

On je naveo da se u saradnji sa UNDP provodi pilot projekat o temi javno privatni dijalog u opštinama Bratunac, Milići i Srebrenica kako bi se efikasnije uvezala saradnja između javnog, realnog sektora i nevladinog sektora.

Đukić je dodao da je cilj projekta Evropska mreža preduzetništva da se evropsko tržište približi preduzećima u Republici Srpskoj i BiH koji su sposobni da se uključuju na ovo tržište.

„Posredstvom projekta ‘Prilika plus’, vrijednog više od devet miliona KM, koji se provodi na teritoriji BiH uz podršku Vlade Švajcarske, pokušaće se pronaći način uključivanja realnog sektora u planiranje i provođenje procesa praktične nastave“, pojasnio je Đukić.

On je rekao da u BiH, s jedne strane, ima mnogo nezaposlenih lica, a sa druge strane privredu kojoj nedostaju određena zanimanja, te se posredstvom ovog projekta pokušava naći „najkraći put“ od završetka škole do zaposlenja.

„Ide se na to da privrednici koji prihvate da se kod njih provede dio praktične nastave, nakon završetka školovanja, dobiju stručne ljude“, dodao je Đukić.

Šef kabineta gradonačelnika Istočno Sarajevo Veselin Mijanović rekao je da je i Grad uključen u realizaciju projekta „Prilika plus“ kojim se podstiču privrednici da obuče srednjoškolce za zanimanja koja su im potrebna.

„S ciljem privrednog razvoja Grad je osnovao i Gradsku razvojnu agenciju koja je učinila mnogo toga na promociji ovih prostora“, kaže Mijanović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare