O realizaciji projekata kojima će Jahorina dostići svjetski nivo

3

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić poručio je danas da će Vlada Srpske, kao i prethodnih godina, podržavati sve infrastrukturne projekte koji su važni za Jahorinu, posebno po pitanju izgradnje putne infrastrukture.

Ćorić je rekao da putna infrastruktura nije u zavidnom stanju i oslikava jednu lošu sliku koja ne bi smjela da bude takva kakva jeste na Jahorini.

„Znajući za probleme koji postoje na planini krenuli smo sa aktivnostima“, izjavio je Ćorić, koji je sa rukovodstvom Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejanom LJevnaićem i Nedeljkom Elekom, te tehničkim direktorom „Puteva Republike Srpske“ Slobodanom Šiljegovićem razgovarao o novim projektima i planovima za budućnost na olimpijskoj planini.

On je novinarima na Jahorini rekao je da su u toku radovi na kružnoj obilaznici koja polazi kod „osmica“ i završava na dijelu puta koji vodi prema Prači.

Ćorić je rekao da će izgradnjom saobraćajnice, koja će predstavljati kružnu rutu, biti rasterećen ulaz na planinu i biti omogućeno lakše funkcionisanje saobraćaja.

Prema njegovim riječima, obišli su i izgradnju pješačkog mosta-pasarele, koja podrazumijeva olakšano i bezbjednije spajanje i prelazak skijaša sa dijela „Prača“ na dio skijališta „Ogorjelica“, a ubrzo će početi i radovi na rehabilitaciji puta Pale-Jahorina.

„Siguran sam da ćemo u narednom periodu razmišljati i o drugim infrastrukturnim projektima koji su neophodni na ovoj planini kako bi ona mogla u punom kapacitetu da pruži sve one dodatne sadržaje koje traže posjetioci. Planina Jahorina bilježi sjajne rezultate u svojoj istoriji“, naglasio je Ćorić.

Ćorić je pohvalio rukovodstvo Olimpijskog centra koje ulaže sve napore u ovu planinu.

„Sigurno je da ovaj centar ima jasno definisane planove kako i u kom pravcu će razvijati Jahorinu u narednom periodu“, ocijenio je Ćorić.

Direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan LJevnaić istakao je da su projekti izgradnje pasarele i kružne saobraćajnice na ulazu u planinu veoma značajni, posebno zbog skijaša i turista.

„Zajedničkim radom i usklađivanjem projekata Olimpijskog centra, `Puteva Srpske` i uz veliku podršku Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva dolazimo do zajedničkog cilja, a to je da Jahorina ide uzlaznom putanjom. Sve veći broj investitora se javlja da grade hotele“, napomenuo je LJevnaić.

LJevnaić je rekao da Olimpijski centar i ove sezone nastavlja u pravcu novih investicija, od kojih je sigurno najznačajnija izgradnja gondole na „Poljicama“, koja će biti najmodernija u Evropi, kapaciteta od 3.600 skijaša na čas, sa najnovijim kabinama i svjetlosnim efektima, kao i najmodernijim dizajnom.

Prema njegovim riječima, ona će skijaše prevoziti na sami vrh „Poljica“, gdje će tunelom biti povezani sa Olimpijskim barom, biće izgrađena dva šestosjeda – kod hotela „Rajska dolina“, a drugi na području opštine Trnovo.

On je naglasio da su započeti mnogi projekti, nakon kojih Jahorina neće biti prepoznatljiva po pitanju infrastrukture i skijanja.

Tehnički direktor „Puteva Republike Srpske“ Slobodan Šiljegović rekao je da će ovo preduzeće, u skladu sa svojim planom poslovanja u ovoj godini, graditi i pasarelu u Olimpijskom centru, čija je vrijednost 1.500.000 KM, raspona 12 metara i širine 15 metara.

„Ono što je posebno bitno u projektu jeste izdavanje građevinske dozvole, nakon čega ćemo ući u proceduru sprovođenja javne nabavke. Zatim ćemo izabrati izvođača radova i započeti izgradnju. Mi smo ranije, a i ubuduće ćemo, podržavati sve razvojne projekte u Olimpijskom centru“, naglasio je Šiljegović.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra „Jahorina“ Nedeljko Elek zahvalio je Ćoriću i njegovim saradnicima za današnju posjetu, kao i predstavnicima „Puteva Republike Srpske“, te istakao da je ovo danas samo nastavak jedne dobre saradnje koju ovaj centar ima sa Vladom Srpske i svim ostalim javnim preduzećima.

„Ovo je prelomna godina u kojoj će Jahorina dostići neki, ne evropski, nego svjetski nivo“, poručio je Elek.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
3 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

kad krenes putem do jahorine, jasno ti bude da ce prije dostici albanski nego svjetski nivo… sta pricati, koga farbati?

Mogao je ministar usput obići i Sokolac pa da vidi deonicu od Neskovic pumpe do Podromanije pa da se i to sanira jer i tuda prolaze turisti za Jahorinu.Sve zakrpa do zakrpe,a o radu sdmafera da i ne govorim,kada ne rade nema gužve a kada rade gužva. JLZ.

Semafori na Sokocu kao i oni u Rogatici su ništa drugo nego komedija. To je ono da bi se neko osjecao kao fol živimo u gradu imamo semafore. Ha,ha baš bi bilo interesantno da neko objasni svrhu istih. Kao što je danas fol kružnih tokova koje usput rečeno slabo ko zna da koristi tako su tih poratnih godina redali semafore samo da izgleda nešto se radi i mjenja. Danas da je iko normalan davno bi to uklonio sa glavnog puta. A sto se tiče asfaltiranja mislim da je neko u tim silnim turističkim organizacijama u I. Sarajevu mogao da u turističku ponudu uvrsti i razgledanje asvaltiranja puteva „lopatom iz kamiona“ to nema nigdje da se vidi ja bar nisam vidio mozda cak i da prijave patent kako zakrpiti 10km puta jednim kamionom asfalta.