O novim studijskim programima u Vlasenici

4

VLASENICA – Univerzitet Istočno Sarajevo uskoro bi mogao da ponudi nove studijske programe u Vlasnici gdje već ima Šumarski fakultet, a uskoro se očekuje i otvaranje studentskog doma, rečeno je danas na sastanku predstavnika Univerziteta i lokalne zajednice.

Rektor Univerziteta Milan Kulić rekao je da imaju saglasnost načelnika opštine Miroslava Kraljevića i njegovih saradnika, te da će u narednom periodu to konkretizovati.

Kulić je rekao da opština Vlasenica kroz različite programe i vidove pomoći posvećuju pažnju Šumarskom fakultetu i da je njihova obaveza da sarađuju sa opštinama u kojima se nalaze članice Univerziteta Istočno Sarajevo.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vesna Milić je rekla da studenti imaju odlične uslove u Vlasenici i da se u narednom periodu očekuje otvaranje studentskog doma.

Ona je navela da trenutno na Šumarskom fakultetu studiraju studenti iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i BiH, te da je važno za buduće studente da je uvedeno dualno obrazovanje i da dio praktične nastave obavljaju u Šumskom gazdinstvu.

„Svi studenti koji su iz drugih zemalja dobili su stipendije opštine Vlasenica. Na taj način je napravljena stimulacija da ne budu stipendirani samo studenti iz Republike Srpske, da se olakša i drugima da imaju odlične uslove“, izjavila je Milićeva novinarima.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stefan Slijepčević izjavio je da imaju odličnu saradnju sa načelnikom Kraljevićem za koga je rekao da radi da se uslovi poboljšaju i da se privuče određen broj studenata iz okruženja.

„Zadovoljstvo je što je rukovodstvo opštine Vlasenica izvršilo istraživanja i odslušalo potrebe tržišta rada i da će na osnovu činjenicama da se krene u realizaciju novih studiskih programa. Drago mi je što se ovdje sprovodi dualno obrazobvanje jer to je budućnost visokog obrazovanja“, izjavio je Slijepčević.

Načelnik Kraljević rekao je da je tematika bila drvoprerada i određeni studijski programi, gdje su ispunili sve uslove i očekuju razumijevanje resornog ministarstva i podršku Vlade.

On je dodao da Vlasenica ima sve uslove da organizuje nove studijske programe, da ima prostor gdje se gradi studentski dom, i da su udaljeni oko 40 kilometara od granice sa Srbijom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
4 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Zar nije bilo logično da se na Sokocu otvori ovaj fakultet gdje bi imao najbolje uslove.Osta Sokolac zapostavljen u odnosu na sve ostale opštine a imamo uslove i za DIF i poljoprivredni fakultet.

Najbolje je da svaka Opština bez obzira na broj stanovnika otvori po jedan fakultet. IMa visoko obrazovanje da procvjeta, možda nebi trebalo ni studirati, trošiti pare na školovanje nego svim zainteresovanim po željama izdavati diplome. Na Sokocu ima već jedan fakultet, Cicka Bjelice za menadžment, viša škola i to je blizu faksa. Samo malo prekvalifikacije na neki drugi i eto prave diplome o VSS. A što će hiljade tih diplomiranih biti decenijama bez posla, nikog nije briga.

kakva ba vlasnica…nece ljudi da dodju ni u pale da studiraju, a kamoli u vlasenicu

Zar nije logično da se šumarski fakultet premjesti u Lukavicu na Poljoprivredni fakultet, koji se lagano gasi jer nema zainteresovanih za upis na ovaj fakultet.