Novo staro rukovodstvo

0

Na današnjoj konstitutivnoj sjednici Skupštine opštine /SO/ Pale za predsjednika lokalnog parlamenta ponovo je izabran Miroslav Brčkalo, a i na mjesto potpredsjednika Skupštine imenovan je Siniša Lasica iz NDS-a koji i do sada obavljao ovu funkciju.Novoimenovani odbornici su za zamjenika načelnika opštine Pale ponovo izabrali Nenada Vukovića iz PDP-a.


Za vršioca dužnosti sekretara ponovo je izabrana Jelena Zlikovac, a za vršioce dužnosti Odjeljenja za opštu upravu izabrana je Slavica Batinić, za privredu i društvene djelatnosti Miloš Jovanović, za finansije Novka Vujičić, a za prostorno uređenje Mlađen Ćeremidžić.

Novoizabrani odbornici i načelnik opštine Miodrag Kovačević na konstitutivnoj sjednici su položili zakletvu i potpisali svečanu izjavu.

Skupštinsku većinu čini 16 odbornika, od kojih sedam SDS-a, pet PDP-a, dva NDS-a i po jedan iz SP i SRS „Dr Vojislav Šešelj“.

Kovačević je nakon sjednice istakao da je prvi zadatak novog saziva SO usvajanje budžeta za 2013. godinu, podsjećajući da je ove godine završena sportska dvorana, ali da su ostali određeni izdaci koji se moraju pokriti iz budžeta narednu godinu.

„Ovim budžetom predvidjećemo mjere štednje kako bi smanjili javnu potrošnju, a ta sredstva usmjeriti u uvođenje elektronskog sistema upravljanja i učiniti lokalnu samoupravu efikasnijom, kao i za podsticaje“, rekao je Kovačević.

Predsjednik SO Miroslav Brčkalo naglasio je da će se desiti velika prekompozicija budžeta, gdje će biti pokušano uvođenje mjera štednje i da se što racionalnije iskoriste raspoloživa sredstva.

„Evidentno je da ekonomska kriza nije zaobišla ni opštinu Pale, smanjuju se prihodi, a imamo i velika potraživanja od Šumarstva i nekih drugih ustanova koja nismo uspjeli realizovati u ovoj godini tako da će budžet biti napravljen sa dosta opreza i racionalno“, istakao je on.

Brčkalo je dodao da će ova godina biti teška jer imaju dvije odluke o odgođenom plaćanju za sportsku dvoranu u iznosu od oko 1,5 miliona KM, tako da će malo sredstava ostati za druge investicije.

„Naš je cilj da to riješimo u 2013. godini i da u 2014. godinu uđemo sa pozitivnom nulom, kako bi mogli nastaviti ubrzani razvoj opštine Pale i kako bi ostali lider na ovom području“, rekao je Brčkalo.

Govoreći o konstituisanju vlasti na nivou grada Istočno Sarajevo, Brčkalo je rekao da će se sačekati konstituisanje skupština opština, te da se nada da će početkom iduće sedmice biti zvanični razgovori SDS-a i PDP-a, koji su od šest gradskih opština u pet sačinili koalicione dogovore.

On je najavio da će se i na nivou grada ići u tom pravcu, ali nije želio da govorio o detaljima, naglašavajući da će PDP zahtijevati da dobije mjesto gradonačelnika Istočnog Sarajeva, jer su od šest u četiri opštine podržali kandidate za načelnika SDS-a, a u dvije opštine su išli sa svojim kandidatima.

Na pitanje da li će ostati sadašnji gradonačelnik iz PDP-a Vinko Radovanović, Brčkalo je rekao da još nije zasjedao Gradski odbor PDP-a i da će na prvoj sjednici jedna od tačaka biti prijedlog kandidata za gradonačelnika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare