Novinarstvo i istorija ove godine bez mastera

0

Master studije na Filozofskom fakultetu na Palama počeće ove školske godine na svim licenciranim studijskim programima, osim na katedrama za novinarstvo i istoriju, rekla je Srni dekan ovog fakulteta Milanka Babić.

Iako su, kao je Srni potvrdio prorektor za nastavu i studentska pitanja na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Zoran Ljuboja, ispunjeni svi uslovi za pokretanje drugog ciklusa studija na svim licenciranim studijskim programima, Babićeva je objasnila da master studije novinarstva i istorije neće početi iako su dobile licencu od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, zato što Fakultet nema sredstava da profesorima plati njihov dodatni angažman na master studiju.

„To nam je ove godine bilo uslovljeno i time što smo imali suštinsku promjenu u načinu finansiranja Fakulteta, a ona se odnosi na to da smo nedavnom odlukom Vlade RS dobili obavezu da iz svojih sredstava plaćamo gostujuće profesore, što je do sada činila Vlada. To je bio veliki udar na budžet Fakulteta i `ad hok` odluka u periodu kad za to nije vrijeme. Upali su u naš finansijski plan i napravili haos, jer nismo planirali taj trošak“, istakla je Babićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo nije odobrilo pokretanje master studija na studijskom programu za psihologiju, jer nije ispunjen jedan od osnovnih preduslova za licenciranje – postojanje dovoljnog broja domaćeg nastavnog kadra.

„Iako smo tražili licenciranje master studija za studijski program Psihologija, nismo ga dobili zbog toga što se licencna komisija nije saglasila sa predloženim nastavnim planom. Mi smo predlagali da ovaj studij ima tri posebna smjera kao specijalizaciju iz posebnih oblasti psihologije, ali je utvrđeno da nemamo dovoljno profesorskog kadra, te da master psihologije možemo pokrenuti tek sljedeće godine kao opšti smjer koji je nastavak osnovnog studija“, rekla je Babićeva.

Ona je dodala da master studij ove školske godine neće biti pokrenut ni na katedrama koje još nisu izvele nijednu generaciju studenata na osnovnim studijama, odnosno na kojima su studenti tek ove godine upisali četvrtu godinu osnovnih studija, kao što je slučaj na Katedri za matematiku i fiziku.

Filozofski fakultet na Palama, sa više od 2 500 studenata na 17 studijskih programa, najveći je fakultet na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare