Novim zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju – veća prava za građane

0

BANJALUKA – Prijedlogom zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, koji bi sutra trebalo da bude razmaran u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predviđena su veća prava za građane, ali i brojne novine kojima će se znatno unaprijediti zdravstveni sistem Srpske, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Šeranić je naveo da su ovim zakonskim rješenjem, na inicijativu predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, u okviru programa novih mjera pronatalitetne politike predviđeni i besplatni prenatalni testovi za sve trudnice u Republici Srpskoj.

„Jedna od novina koja će zaživjeti nakon usvajanja svih potrebnih normativnih akata, a koju regulišu upravo Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, jeste da će roditelji djece do 15 godina moći da budu u pratnji djeteta koje se nalazi na bolničkom liječenju, dok je sada starosna granica djeteta šest godina“, rekao je Šeranić za RTRS.

On je dodao da je prijedlogom zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, između ostalog, preciznije definisana i oblast lijekova, vantjelesne oplodnje, kao i brojne druge oblasti, čime se pacijentima obezbjeđuju još veća prava i bolja zdravstvena zaštita.

Šeranić je rekao da je ovim prijedlogom zakona predviđeno da će majkama koje „čuvaju“ trudnoću na bolovanju biti isplaćen pun iznos plate.

Prijedlogom zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, između ostalog, preciznije je definisana i oblast lijekova, vantjelesne oplodnje, kao i brojne druge oblasti, čime se pacijentima obezbjeđuju još veća prava i bolja zdravstvena zaštita, navodi se u obrazloženju ovog akta.

Na zahtjev Vlade Republike Srpske, u Banjaluci će sutra biti održana posebna sjednica Narodne skupštine na kojoj bi poslanici trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare