Novi oblik liječenja – transkranijalna magnetna stimulacija

0

BANJALUKA – Na Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske uskoro će početi moderan i efikasan oblik liječenja psihijatrijskih bolesti – transkranijalna magnetna stimulacija /TMS/, koja se do sada najbolje pokazala u liječenju depresije.

Pomoćnik generalnog direktora UKC-a Srpske Zvezdana Rajovača kaže da ova zdravstvena ustanova kontinuirano radi na edukaciji kadra i nabavci opreme da bi pacijentima omogućili modernu i savremenu dijagnostiku i terapiju.

„Bogatiji smo za jedan savremen, jedinstven aparat koji će se kod nas, prije svega, koristiti u liječenju depresije, ali i ostalih oboljenja, kod kojih ćemo ga postepeno uvoditi“, rekla je Rajkovača na konferenciji za novinare.

Načelnik Klinike UKC-a za psihijatriju Nera Zivlak Radulović kaže da je u svijetu povećan broj oboljelih od depresije, koja je četvrta bolest na listi vodećih.

Ona je navela da je i kod nas primijetan veći broj depresivnih pacijenata, posebno nakon dvogodišnjeg perioda pandemije virusa korona, te da se očekuje veći broj pacijenata koji su nakon višestrukih traumatskih stresnih iskustava razvili određene oblike anksioznosti i depresije.

U UKC-u se danas završava edukacija pod mentorstvom i supervizijom specijaliste za aplikaciju TMS Matijasa Kienlea iz Danske, koji je rekao da je ovaj tretman liječenja posljednjih godina odobren kao veoma efikasan kada je riječ o depresiji i anksioznosti.

„Takođe, bolesti zavisnosti i opsesivno-komplusivni porećaji su oboljenja koja veoma dobro reaguju na magnetnu stimulaciju. Istraživanja i praksa su pokazali da se magnetna stimulacija može koristiti bez ikakvih nus pojava“, rekao je Kienle.

Na konferenciji za novinare istaknuto je da je TMS alternativa antidepresivima, neinvazivna, ne zahtijeva anesteziju, ne utiče na kognitivno funkcionisanje, te pacijenti nastavljaju sa dnevnim aktivnostima odmah poslije tretmana.

Najveći uspjesi do danas postignuti su u liječenju depresivnih poremećaja, ali i opsesivno–kompulsivnih poremećaja, posttraumatskih stresnih poremećaja i neuroloških oboljenja, poput slabosti ili govornih poremećaja koji nastaju kao posljedica moždanog udara, spasticiteta /osećaja „ukočenosti“ ekstremiteta, na primjer kod multiple skleroze/, pojedinih simptoma Parkinsonove bolesti, prevencije migrenskih napada i tretmana hroničnih bolnih stanja.

Predviđa se da će u budućnosti metoda biti korisna i u liječenju niza oblika bolesti zavisnosti – alkoholizma, pušenja, kokainske adikcije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare