Novi koncept “Fočanske kuće”

0

FOČA – Otvaranjem izložbe slika Likovne kolonije Pale, danas je u Foči ozvaničen novi početak “Fočanske kuće”, koja je promijenila namjenu i od sada će se uglavnom koristiti za kulturna dešavanja.
Ovu kuću, jednu od najljepših u Foči, prije više od 150 godina, za vrijeme Austrougarske izgradila je čuvena srpska trgovačka porodica Hadživuković, a zbog primorskog stila gradnje i neimara sa Jadrana koji su je gradili bila je poznata kao “Dubrovačka kuća”.

Dugo godina ovaj objekat, koji je odavno u vlasništvu vodovodnog preduzeća “Izvor”, bio je zapušten i oronuo, a nakon što je “Izvor” prešao u većinsko vlasništvo opštine Foča, 2012. godine izvršena je njegova rekonstrukcija, čime je spasen od propadanja.

Prije dvije godine, objekat je ponio naziv “Fočanska kuća”, kada je bio namijenjen za promociju i prodaju autohtonih poljoprivrednih proizvoda i turističkih suvenira, ali ta ideja nije zaživjela, pa su opština i “Izvor” odlučili da mu promijene namjenu.

Na spratu objekta je prostor idealan za izložbe i druga kulturna dešavanja.

“Prvenstveno će biti namijenjena kao galerija za izložbe slika, a moći će da se organizuju i književne večeri. U prizemlju je druga sala u kojoj će biti stalna postavka slika fočanskih umjetnika, a tu će se nalaziti i zavičajna zbirka književnih djela fočanskih pisaca”, rekla je Branka Salamadija, načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

Direktor preduzeća “Izvor” Miomir Bojat kaže da je na proljeće u planu otvaranje kafe-kluba.

“Uredićemo terasu u etno-stilu, kao i cijeli kafe-klub, a podzida će biti u moziaku. Sve ćemo raditi polako i precizno da zaštitimo i sačuvamo stare vrijednosti”, rekao je Bojat.

Predsjednik Upravnog odbora Likovne kolonije Pale Savo Rističević kaže da je izložba prodajnog karaktera. “Prostor je izmišljen za galeriju, da ne može biti ljepši. Pravi ambijent za izložbu slika”, rekao je Rističević.

U neposrednoj blizini “Fočanske kuće” nalazi se nedavno obnovljeni Sportski centar “Partizan”, ispred kojeg opština namjerava da uredi dvorište, a u kojem će uskoro svoje prostorije dobiti i KUD “Foča”, pa bi ova dva objekta, kako su zamislili u lokalnoj upravi, mogla postati mjesto za organizaciju raznih omladinskih aktivnosti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments