Novi holter aparati za manju listu čekanja

0

FOČA – Načelnik Odjeljenja za kardiologiju Univerzitetske bolnice Foča Milica Kunarac rekla je da će pet novih holter aparata za praćenje srčane funkcije, koje je dobila ambulanta za kardiologiju, skratiti liste čekanja za ovu vrstu dijagnostike.

„To su aparati koji će nam pomoći u dijagniostici oboljenja kardiovaskularnog trakta i, naravno, s tim smo na raspolaganje građanstvu, prije svega, u svrhu prevencije, a potom i liječenja kardiovaskularnih bolesti“, navela je Kunarac.

Ona je napomenula da su kardiovaskularne bolesti, uz maligna oboljenja, ubice broj jedan i da je potrebno mnogo raditi na prevenciji.

„Očekujemo da će se povećati broj pacijenata kojima ćemo moći izaći u susret da što prije obave ove pretrage. Očekujemo napredak i dalji razvoj kardiologije u ovoj regiji“, rekla je Kunarac.

Nedavnim prelaskom u novu zgradu Poliklinike, ambulanta za kardiologiju Univerzitetske bolnice Foča dobila je i novu opremu, između ostalog, tri holtera za praćenje ritma i dva za praćenje krvnog pritiska, čime su usluge pacijentima znatno poboljšane.

Za osoblje kardiološke ambulante danas je organizovana obuka za rukovanje novim aparatima.

Uz ergo bicikl, koji su posjedovali, Odjeljenje za kardiologiju, na kojem radi pet ljekara specijalista i supspecijalista, dobilo je savremenu traku za trčanje na kojoj se pacijenti izlažu opterećenju za utvrđivanje eventulane koronarne bolesti.

Takođe, ambulanta je opremljena novim defibrilatorom i savremenim ultrazvučnim aparatom.

U Univerzitetskoj bolnici u toku je izgradnja i opremanje angio sale, tako da je u skorijem vremenu u planu razvoj interventne kardiologije, što će biti veliki iskorak za ovu zdravstvenu ustanovu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare