Novaković u predstavništvu Srpske u Moskvi

0

MOSKVA – Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković danas je u Moskvi razgovarao sa šefom Predstavništva Republike Srpske u tom gradu Duškom Perovićem o povezivanju i budućoj saradnji ovog univerziteta iz Srpske sa univerzitetima u Rusiji.

Tokom sastanka u Predstavništvu Srpske u Moskvi, kojem je prisustvovao i savjetnik u Predstavništvu Ilija Sergejevič Morozov, rektor Novaković predstavio je domaćinima Univerzitet u Istočnom Sarajevu i obavijestio ih da će večeras sa rektorom ruskog univerziteta „M.V.Lomonosov“ Viktorom Antonovičem Sadovničijem potpisati petogodišnji sporazum o međuuniverzitetskoj saradnji.

Perović je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da Univerzitet u Istočnom Sarajevu uspostavlja saradnju sa najstarijim, najvećim i najprestižnijim univerzitetom u Rusiji.

On je izrazio nadu da će, uz pomoć kontakata koje Predstavništvo Republike Srpske u Moskvi ima sa univerzitetima širom Rusije, Univerzitet u Istočnom Sarajevu potpisati sporazume o saradnji sa još nekoliko prestižnih ruskih univerziteta.

U sporazumu, koji će biti potpisan na period od pet godina, navodi se da je uspostavljanje saradnje u obrazovnoj, naučnoj i kulturnoj djelatnosti od velikog značaja za oba univerziteta, kao i da će doprinijeti ekonomskom i socijalnom napretku dvije zemlje, objavljeno je na internet stranici Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Navodi se i da će sporazum omogućiti institucionalnu razmjenu studenata, nastavnika i istraživača, te promovisati zajedničko učešće u različitim bilateralnim i multilateralnim istraživačkim i razvojnim projektima i programima.

Sporazum će omogućiti saradnju i zajedničko učešće dva univerziteta u organizaciji naučnih konferencija, seminara i trening-programa za istraživače i tehničko osoblje, saradnju u procesu konsultantske i tehničke pomoći i transfera tehnologija preduzećima i drugim zainteresovanim klijentima na tržištu, te međusobnu razmjenu knjiga, publikacija i drugog istraživačkog i tehničkog materijala.

Ruski državni univerzitet „M.V.Lomonosov“, najveći, najstariji i najprestižniji univerzitet u toj zemlji, osnovan je 1755. godine i po značaju i prestižu mjeri se sa univerzitetima „Oksford“ i „Kembridž“ u Velikoj Britaniji, „Sorbona“ u Francuskoj, te „Harvard“ i „Jejl“ u SAD.

Na „Lomonosovu“, koji nosi ime svog osnivača Mihaila Vasiljeviča Lomonosova, ruskog pisca i erudite, studira više od 40.000 studenata, oko 7.000 postdiplomaca i više od 5.000 studenata koji pohađaju specijalističke studije.

Na tom univerzitetu svake godine obrazuje se i oko 4.000 stranih studenata i postiplomaca iz više od 80 zemalja.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare