Nova metoda dijagnostikovanja raka dojke

0

ISTOČNO SARAJEVO – Pacijentima Bolnice „Srbija“ ubuduće će biti dostupna nova metoda dijagnostikovanja tumora dojke, čime je napravljen veliki iskorak u liječenju ove bolesti u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

„Uspjeh liječenja malignih bolesti dojke umnogome zavisi od vremena njenog otkrivanja, a to podrazumijeva sprovođenje redovnih pregleda od strane hirurga, te sprovođenje dijagnostičkih procedura kao što su mamografija i ultrazvuk dojke“, saopšteno je iz Bolnice „Srbija“.

Specijalista onkohirurgije sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Zoran Kozomara rekao je da je u svijetu danas sve više novootkrivenih malih tumora dojke, čije liječenje zahtijeva proceduru otkrivanja prvog „Sentinel“ limfnog čvora.

„Brzom histopatološlom analizom, ukoliko je prvi čvor zdrav, nije potrebna disekcija drugih limfnih čvorova u pazušnoj jami. Ta procedura omogućava manje oštećenje limfnih i nervnih struktura u pazušnoj jami, a time bolju pokretljivost ruke i izbjegavanje mogućnosti pojave otoka ruke“, pojasnio je Kozomora.

Direktor Bolnice „Srbija“ Nebojša Šešlija naveo je da je uvođenjem ove metode u ovoj zdravstvenoj ustanovi, koja je sada dostupna svim građanima Sarajevsko-romanijske regije, pa i šire, napravljen veliki iskorak u savremenom liječenju raka dojke.

Kozomara je tokom svog boravka u Bolnici „Srbija“ uradio četiri takve intervencije i aktivno edukovao doktora Milorada Šupića, koji će je dalje samostalno raditi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare