Ninković: Višečlane porodice nisu uvijek socijalni slučajevi

0

Udruženje višečlanih porodica „Pale četiri plus“ koje za sada broji 100 porodica sa četvoro ili više djece, pokazatelj je da višečlane porodice nisu uvijek socijalni slučajevi, kako ih javnost obično prikazuje, rekao je predsjednik Udruženja Željko Ninković.

Ninković je rekao Srni da oni žele da motivišu mlade ljude da se odluče na stvaranje višečlane porodice u borbi protiv bijele kuge i niskog nataliteta.

On je istakao da ima porodica koje teže žive i kojima je potrebna pomoć, ali oni kroz Udruženje žele da se bore za pronalazak trajnog rješenja za takve porodice i da se višečlane porodice postave na mjesto koje i zaslužuju.

Ninković naglašava da je tim porodicama najpotrebnije zaposlenje, jer najčešće ne rade nijedno od roditelja, ili eventualno jedno.

On je istakao da je razgovarao i sa načelnikom opštine Pale Boškom Jugovićem o mogućnosti da se u budžetu opštine predvidi oko 100.000 KM koja bi se trebala dodjeljivati „aktivnim“ višečlanim porodicama na mjesečnom nivou od 150 do 200 KM u zavisnosti od broja porodica koje bi se našle na tom spisku.

Ninković pojašnjava da su „aktivne“ višečlane porodice sa četvoro i više djece dok god imaju i jedno dijete na redovnom školovanju, isključujući iz toga takozvane „vječne studente“.

Prema njegovim riječima, načelnik je tom prilikom izjavio da će predložiti da tu formulaciju opštinsko rukovodsto svede na sve porodice koje imaju četvoro i više djece sve dok im je najmlađe dijete još maloljetno, kojih u Udruženju imaju pedesetak.

„Tokom sastanka je zaključeno da je cilj ovakvog prijedloga finansijske pomoći višečlanim porodicama usmjeren ka tome da se motivišu bračni parovi i oni koji tek treba da se odluče za brak, za rađanje više djece“, ističe Ninković i ponavlja da bi trebalo prestati sa gledanjem na višečlane porodice samo kao socijalne slučajeve, mada i takvih ima, nego zapošljavanjem i privilegijama pomoći da sami sebi obezbijede normalno fukcionisanje porodice.

Kao jednu od nepravdi koju ove porodice često preživljavaju je, kako kaže, da njihova djeca fakultetski obrazovana dugo vremena budu prijavljena na birou.

„Krenuli smo sa pričom da obiđemo visokoškolske ustanove da im iznesemo prijedloge kako bi nam u nekoj mjeri mogli pomoći kao što je neplaćanje učlanjenja u biblioteku ili besplatne odlaske na izlete“, napomenuo je on.

Ninković je istakao da se obratio i nekim privatnim firmama i privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom ili uslugama, kako bi članovi udruženja imali popust pri kupovini ili pri korištenju njihovih usluga i već su dobili neke pozitivne odgovore.

On je pojasnio da bi višečlane porodice imale članske kartice i uz ličnu kartu bi mogli da ostvare taj popust kako ne bi došlo do zloupotreba.

Ninković je pozvao sve one koji mogu da im pomognu svojim donacijama ili uslugama da im se obrate, a sve u cilju povećanja nataliteta i u borbi protiv bijele kuge.

Ninković je istakao da je prema statistici koju vode primjetno da je svake godine sve manje porodica koje su dobile četvrto dijete, tako da im se u toku ove godine prijavila samo jedna porodica.

On dodaje da djeca odrasla u takvim porodicama uče da dijele, i da izdrže u nekim situacijama koje druga djeca ne bi lako izdržala.

Ninković je podsjetio da je Udruženje formirano 2013. godine, ali su tek prošle godine uspjeli da obezbijede sredstva da se registruju, a od opštine je dobilo kancelariju koju su opremili uz pomoć određenih organizacija, a sada im je neophodan štampač kako bi mogli adekvatno da obavljaju poslove vezane za udruženje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare