Nikoletić: Uz pesme Dare Sekulić uzrastali smo do nivoa djeteta

0

ISTOČNO SARAJEVO – Pjesnik Tode Nikoletić dobitnik je Plakete 20. Međunarodnog festivala za djecu i mlade u Istočnom Sarajevu, „Blagodarnica Dare Sekulić“, koju mu je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo uručio direktor Festivala Vitomir Mitrić.

Mitrić je tom prilikom naglasio da je dobitnik ove prestižne nagrade u sveukupno stvaralaštvo za djecu utkao svoj književni duh i dao poseban doprinos festivalu poezije za djecu i mlade u Istočnom Sarajevu jer je bio njegov učesnik svih proteklih 20 godina.

Tim povodom, Nikoletić je danas priredio poetski program za djecu tokom koga je promovisao svoju novu knjigu „Šapni me vetru“.

„Naravno da ova plaketa za mene predstavlja i veliku čast, ali i odgovornost upravo prema mališanima, na kojima leži budućnost poezije. Kada kažem poezija, onda mislim da će na taj način opstati i delo Dare Sekulić“, rekao je Nikoletić Srni.

Djeca su, kaže on, najčestitije i najblagorodnije blago koje jedan narod može da ima. „A i ja lično i mnogi drugi uz Darine pesme trudili smo se da uzrastemo do nivoa deteta, do visine dece“, dodao je on.

Nikoletić naglašava da je pjesničko djelo Dare Sekulić veliki putokaz za sve generacije koje drže do poštivanja svog naroda i srpskog jezika.

Prema njegovim riječima, festivali poezije za djecu idealna su prilika da se mališani odvoje od raznih opasnosti koje danas nose društvene mreže i da se posvete očuvanju i njegovanju baštine srpskog naroda i kulture na ovim prostorima.

On smatra da djeci treba omogućiti da iskažu svoju i energiju i kreativnost.

„Deca treba da sačuvaju svoju lepu vedrinu, jer je svet iz dana u dan sve više tužan. Svaki dan je za njih toliko dragocen, za njihove snove i buduće ljubavi“, poručuje Nikoletić.

Festival poezije za djecu i mlade podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i opština Istočno Novo Sarajevo.

Generalni medijski sponzori su RTRS i Novinska agencija Republike Srpske „Srna“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare