Nikad brojnije pijukanje u Hramu Svetog Save

0

FOČA – Veliki broj mališana i ove godine je pijukanjem u Hramu Svetog Save u Foči najavio dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Nakon večernje službe djeca su oponašenjem pilića u slami razasutoj po hramu skupljala slatkiše, kojima su ih zasipali sveštenici.

Ovaj drevni srpski običaj prije tri godine zajedno su oživjeli Dječija igraonica „Zvjezdica“ i fočanski sveštenici, a iz godine u godinu sve više djece učestvuje u njemu.

Voditelj „Zvjezdice“ Zvjezdana Kulić kaže da veliki broj djece govori da su ona više nego ikad željna druženja i igre.

„Hram je odzvanjao dječijom cikom i grajom, čemu se svi mnogo radujemo i želimo da nam takva bude naredna godina“, dodaje Kulićeva.

Starješina Hrama Svetog Save, protojerej stavrofor Nenad Tupeša kaže da Božiću treba da se raduje svaka tvar, jer se u tijelu rađa Hristos.

„Tu veliku tajnu pobožnosti djeca su objavila na najautentičniji način, kako to zapravo Gospod i kaže `pustite djecu neka dolaze k meni, jer je takvih Carstvo nebesko`. Ništa nema uzvišenije od radosti djece, kada ona svojim srcem i umom, koliko im je to dopušteno proslave Boga, a djeca nemaju zlobe, oni su anđeli Božji i oni uvijek srcem svojim svjedoče živog istinitog Boga i Hrista vitlejemskog Bogomladenca“, ističe Tupeša.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments