Nije povećan broj pacijenata

0

ISTOČNO SARAJEVO – Neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine, magla i visoka koncentracija smoga, nisu uticali na povećanje broja pacijenata koji se javljaju u Dom zdravlja Istočno Sarajevo.

Ljekar Božidar Škrba rekao je Srni da je situacija u ovoj medicinskoj ustanovi uobičajena, te potvrdio da nije evidentiran nijedan slučaj skabijusa, odnosno šuge, koja je nedavno registrovana u nekim područjima.

“Okončali smo i proces besplatne vakcinacije protiv gripa koja je trajala tokom novembra i decembra, a odziv dijabetičara, srčanih bolesnika i lica starijih od 60 godina, bio je visok”, naveo je Škrba.

On je poručio da prije zahlađenja, koje je najavljeno za kraj januara, treba preduzeti adekvatne preventivne mjere. “Zdrava ishrana, koja podrazumijeva dosta voća i povrća, unos mnogo tečnosti, adekvatno odijevanje i izbjegavanje masovnih skupova u zatvorenim prostorima, osnovni su preduslovi za sprečavanje bolesti”, istakao je Škrba.

Dom zdravlja Istočno Sarajevo, koji obezbjeđuje primarnu zdravstvenu zaštitu stanovnika Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva, ima sve medicinske službe koje mogu odgovoriti potrebama pacijenata.

Direktor ove ustanove Dragan Krstović rekao je Srni da je ključna služba porodične medicine koja funkcioniše desetak godina.

“Trenutno imamo 14 timova porodične medicine, a ukupan broj registrovanih pacijenata je oko 26.000. Najveći broj pacijenata zdravstvenu zaštitu ostvaruje u Domu zdravlja, a za one koji ne mogu doći, organizuju se kućne posjete”, dodao je Krstović.

On je naveo da finansijska sredstva kojima raspolaže ova ustanova obezbjeđuju dosta dobro poslovanje, ističući da je ovo jedna od rijetkih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj koja već drugu godinu pozitivno posluje.

“Što se tiče finansijskog poslovanja, Dom zdravlja 98 odsto sredstava ostvaruje po osnovu ugovora sa Fondom zdravstvenog osiguranja za tekuću godinu. Poseban dio sredstava ostvaruje se od ličnog učešća građana, odnosno participacije, te izdavanja svih vrsta ljekarskih uvjerenja”, objasnio je Krstović.

U Domu zdravlja Istočno Sarajevo vrši se i laboratorijska dijagnostika, stomatološka i higijensko-epidemiološka zdravstvena zaštita, a funkcionišu i centri za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju i za mentalno zdravlje.

Funkcioniše i služba konsultativno specijalističke zdravstvene zaštite koja se provodi kroz ambulantu za zdravstvenu zaštitu djece do šest godina i ambulantu ginekologije i akušerstva, za zdravstvenu zaštitu žena iznad 15 godina.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments