Nije ispoštovana odluka Okružnog suda o razrješenju Jankovića

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo na današnjoj sjednici nije donijela odluku o razrješenju dužnosti direktora Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladena Jankovića, iako je Okružni sud u Istočnom Sarajevu 23. februara poništio rješenje o njegovom imenovanju na ovu funkciju.

Predsjednik Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo Dejan Šantić rekao je da, iako Skupština nije donijela odluku o razrješenju Jankovića, on više nije direktor Kulturnog centra, jer je to odluka Suda, ali je problem što se njegov potpis, koji je deponovan u Privrednom sudu i Poreskoj upravi, ne može odjaviti bez skupštinske procedure koja je danas spriječena voljom politike.

Šantić je naglasio da će se sada obratiti Sudu i upozoriti ih da na sjednici Skupštine nisu uspjeli da Jankovića razriješe dužnosti.

„Odgovornost za to što možda sutra Janković može ponovo iskoristiti taj potpis, iako je smijenjen, sada neka na sebe preuzmu odbornici i izvršna vlast koja je dovela do ovoga“, rekao je Šantić, dodavši da Skupština nije izvršila presudu Suda jer je od prisutnih 16 odbornika za razrješenje Jankovića glasalo devet, a sedam odbornika je bilo uzdržano.

On je istakao da je ignorisanjem stava resornog ministarstva i zakona došlo do političke odluke da se Janković imenuje prvo za vršioca dužnosti, a onda za direktora Kulturnog centra.

Šantić je ocijenio da ovo pokazuje da nema skupštinske većine koju su svojevremeno činile Srpska radikalna stranka, DNS, dio PDP-a, SNSD i NDP, a da je danas jasno da skupštinsku većinu čine dio PDP-a i SNSD, NDP i jedan nezavisni odbornik koji je u međuvremenu napustio SDS.

„Srpska radikalna stranka nije dio takve većine i trenutno smo u opoziciji“, rekao je Šantić.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić istakao je da je današnja sjednica Skupštine sazvana zbog presude Okružnog suda u Istočnom Sarajevu koji je naložio da Skupština poništi rješenje o imenovanju.

„Činjenica je da se mora postupiti po nalogu Suda i ne možemo se izdići ni na koji način iznad presude iako postoje različita pravna tumačenja“, rekao je Ćosić, dodavši da je jasno da je u proceduri imenovanja Komisije za izbor i imenovanje pričinjena greška i da su trebali da imenuju nezavisnu komisiju koja je trebala da imenuje direktora i po osnovu toga je poništena odluka o imenovanju Jankovića.

Ćosić naglašava da bez suvišnih emocija treba okončati opvaj proces.

Nakon današnje sjednice niko nije znao da kaže šta su sljedeći koraci i kako razrješiti ovu situaciju, jer nakon što nije prihvaćeno rješenje Suda o razrješenju, Skupština nije mogla donijeti ni odluke o imenovanju nezavisne komisije za izbor direktora i raspisivanju novog konkursa za izbor direktora Kulturnog centra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare