Neuništivi Andrićev obelisk

0

Branislav Andrić, stručni saradnik Turističke organizacije Višegrad, ovih dana je fotografišući prve radove na obnovi i revitalizaciji mosta Mehmed-paše Sokolović na Drini u Višegradu, u pjeskovitom dnu pronašao drugi dio originalnog obeliska nobelovcu Ivi Andriću, koga je 1. jula 1991. godine macolom srušio i njegove dijelove bacio u Drinu muslimanski ekstremista Murat Šabanović.

Zbog radova na sanaciji višegradske ćuprije Drina je ovih dana bila djelimično pregrađena, zbog čega je na desnoj strani mosta stvoren brzak. Zahvaljujući tome voda je očistila naslage mulja i pijeska oko stubova, tako da je poslije 22 godine svjetlo dana ugledao i ovaj dio srušenog spomenika sa likom našeg nobelovca, kazuje Branislav Andrić.

On pojašnjava da je, dok je fotografisao radove oko mosta u vodi primjenito bijeli kameni blok koji je podsjećao na Andrićev spomenik.

Ali nisam znao da li je u pitanju spomenik, ili obični kameni blok. Nalazio se na nekih metar i po dubine tako da sam morao naći nekoga ko će ga izvući do obale. U tome mi je pomogao jedan Višegradanin. Tek kad smo sa kamenog bloka skinuli blato i pijesak pojavio se poznati Andrićev lik sa naočarima, pojašnjava Branislav, dodajući da su pronađeni dio spomenika, uz pomoć još nekoliko ljudi, iznijeli iz korita Drine, kako ga voda ne bi ponovo zatrpala.

EKSPONAT BUDUĆE MUZEJSKE POSTAVKE

Nakon oduševljenja zbog pronalaska spomenika nametnulo se pitanje šta dalje i kuda sa njim?

Kako sam zaposlen u Turističokj organizaciji Višegrada, a budući da očekujemo da se do kraja godine preselimo u nove prostorije, planiramo da u okviru info centra iduće godine oformimo jednu mini muzejsku postavku posvećenu višegradskoj ćupriji i Ivi Andriću, gdje bi ovaj njegov pronađeni dio spomenika zauzimao centralno mjesto. Na taj način ovaj eksponat izuzetne vrijednosti biće dostupan za sve turiste koji dolaze u naš grad.

I Olivera Todorović, direktor Turističke organizacije Višegrad, sa oduševljenjem je podržala ideju da se pronađeni Andrićev obelisk izloži u budućim prostorijama ove organizacije, koje će biti smještene u prostoru Hotela “Višegrad.

Biće to izuzetan eksponad naše buduće male muzejske zbirke, a ako se u skorijoj budućnosti bude osnovao Muzej grada, sigurno da će u njemu naći svoje mjesto, naglasila je Todorovićeva.

DIO KRAJPUTAŠA U GRADSKOJ GALERIJI

Prvobitni, originalni Andrićev spomenik, rad poznatog Sarajevskog vajara Ljupka Antunovića, podignut je u sklopu kulturne manifestacije “Višegradska staza”, koga je 1984. godine otkrio putopisac Zuko Džumhur. Spomenik je, nakon rušenja, obnovio isti autor, a 1994. godine ga je otkrio Radovan Karadžić, ratni predsjednik Republike Srpske.

Tokom posljednjeg rata, 1993. godine, na obali Drine iznad Mosta Mehmed-paše Sokolovića, prvi dio porušenog Andrićevog obeliska primjetili su Višegradski kulturni radnici i novinari, nakon čega ga je, zajedno sa bratom na improvizovanim tezgerama na obalu izvukao poznati Višegradski slikar i direktor Gradske galerije Hadži Branko Nikitović.

Prvi pronađeni dio Andrićevog krajputaša od tada je stalni eksponat Gradske galerije u Višegradu.

“NALIČJA I LICA” LjUPKA ANTUNOVIĆA

Ljupko Antunović prije rata živio je u Sarajevu gdje je napravio niz parkovnih skulptura, a do rata, punih 12 godina, je bio i upravnik Srednje umjetničke škole. Među brojnim njegovim djelima izdvaja se i ciklus “Naličja i lica”, za koji mu je inspiracija bila Mona Lisa.

Iva Andrića sam kao “Naličja i lica” radio 1982. godine. Kako su mnogi književnici dolazili u moj atelje, a tad je bila poznata kulturno-književna manifestacija “Višegradska staza”, tražili su od mene da taj Andrićev portret pretvorim u spomenik, pojasniio je ovaj umjetnik u jednom od svojih posljednjih intervjua.

Antunović je jednostavno povećao taj svoj original i napravio je spomenik koji je nazvao Krajputaš.

Uradio sam dosta spomenika, ali mislim da mi je spomenik Ivi Andriću najoriginalniji, riječi su autora ovog obeliska kraj ćuprije na Drini u Višegradu.

(www.palelive.com / www.058.ba)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments