Nesebar – crnomorski Dubrovnik

0

Našu priču o turističkim biserima na Crnom moru, prihvatljivim za svačiji džep, nastavljamo sa još jednim divnim odmaralištem, ujedno i drevnim gradom Nesebar.

Nesebar se godinama izgradnje i razvoja fizički spojio Novim Nesebarom sa ljetovalištem Sunčev Breg pa sada čine jednu cjelinu. Za razliku od Sunčevog Brega, koji toplo preporučujemo mladima željnim dobre zabave, Nesebar preporučujemo porodicama, ali i mladima koji na odmor žele otići za malo novca.

Nesebar nazivaju još i „biserom Crnog mora“ (opravdano) ili Bugarskim Dubrovnikom, što je apsolutno neopravdano. Nesebar nema grandioznost Dubrovnika, ali ima svoje adute u rukavu. Stari grad je jako blizak pravoslavnom balkanskom mentalitetu i kulturi i kao takav predstavlja nezaobilaznu destinaciju za sve koji vole da ljetuju u balkanskim zemljama.

Istorija

Grad je bio poznat kao Mesembrija (Grčka kolonija), a još prije toga kao Menebrija (Grad su osnovali Tračani), prema tome ove činjenice su dovoljne da se sazna koliko je stara i duga istorija ovog drevnog gradića.

Nesebar je u nekoliko prilika bio granica ugrožene Vizantijske imperije i zbog toga je grad s bogatom istorijom. Stari dio grada nalazi se na ostrvu koje je u novije vrijeme povezano s obalom zemljouzom izgrađenim ljudskom rukom, i u njemu se nalaze dokazi osvajanja različitih civilizacija.

Bogatstvo istorijskih građevina su bili razlog da UNESKO uključi Nesebar na spisak Svjetske baštine 1983. godine.

U gradu postoje i danas ostaci helenističkog perioda, kao što su Akropolj, Apolonov hram i agora. Zid koji je činio dio grčke fortifikacije još se može vidjeti na sjevernom dijelu poluostrva. Najvažniji spomenici iz srednjeg vijeka su Stara Mitropolija iz 9. vijeka, bazilika bez transepta; crkva svete Djevice Marije iz 10. vijeka i Nova Mitropolija iz 11. vijeka, koja je dograđena i uljepšana u 18. vijeku. U 13. i 14. vijeku izgrađen je značajan broj crkava: svete Teodore, svete Paraskeve, Svetog Mihaila i Gavrila i Svetog Jovana Aliturgetosa.

Otomansko osvajanje grada 1453., označilo je početak opadanja, ali je ostalo njegovo arhitektonsko naslijeđe, koje je od 19. vijeka obogaćeno izgradnjom drvenih kuća u „istočnorumelijskom grčkom stilu“, tipičnom za bugarsku crnomorsku obalu toga perioda.

Ljetovanje za porodice

S obzirom na to da se Nesebar sastoji od Starog i Novog grada i da je udaljen nekoliko kilometara od žiže dešavanja za mlade, predstavlja idealno mjesto za porodični odmor.

Novi Nesebar je mjesto za smještaj. Gradić se sastoji od hotela i velikog dijela privatnog smještaja, koji se iznajmljuje po cijenama od 4 do 8 evra po osobi. Novi Nesebar posjeduje svoje plaže, koje se istina ne mogu porediti sa plažom u Sunčevom Bregu, ali do te plaže se može prošetati ili provozati autobusom. Dvije – tri stanice od centra Nesebara, a cijena karte je uvijek ista – 0,5 evra. Nesebarske plaže su mirne i skromne, idealne za porodični odmor. O moru smo pisali u nekom o prethodnih članaka.

Nesebar je grad srpskih turista

Ovdje u Nesebaru svi pričaju srpski jezik, a menije u restoranima možete pronaći i na srpskom jeziku. Istina da Bugari pretjerano ne vole Srbe zbog tragičnih istorijskih dešavanja, za koja su oni sami krivi, ali se ne može nikako sakriti utisak da su Srbi i Bugari jako blizak narod. Desi se da vas u Bugarskoj ljudi grle i traže vam da im date majicu na kojoj piše Srbija, govoreći: „Braća, braća!“ Desi se isto tako da zateknete u butiku majicu sa iscrtanom kartom Velike Bugarske, koja doseže ni manje ni više nego preko cijelog istočnog dijela Republike Srpske. Bugarska nacija je protekli vijek uzdrmana. Ta zemlja je gubljenjem ratova pala u tešku situaciju, koju je pogoršalo naseljavanje Turaka u južni dio Bugarske. Međutim, za Bugarsku u protekloj deceniji su stigli bolji dani.

Bogato kulturno-istorijsko nasljeđe

O Bugarima kao narodu je suvišno govoriti i pisati. Više se može čitati i istraživati na Wikipediji. Međutim, nešto što je autora teksta iznenadilo jeste bogato kulturno-istorijsko naslijeđe. Uticaj Vizantije i Grčke na ovo područje je bio veliki. Izložba fotografija pravoslavnih manastira i crkava u Bugarskoj, koju je autor imao priliku pogledati u Nesebaru, ostavlja bez teksta. Zaista veliki broj grandioznih svetinja na nevjerovatnim mjestima. Ako volite istoriju i tradiciju, Nesebar morate posjetiti.

Jeftino

Nesebar je mnogo jeftiniji od Sunčevog Brega, pa kao takav predstavlja idealno mjesto za kupovinu. U starom dijelu grada je moguće pronaći mnogo prodavnica različitih stvari. Zaista je moguće pronaći sve što turisti mogu zamisliti. Tu su različiti suveniri. Interesantno je da možete kupiti njemački šljem iz Drugog svjetskog rata, koji su iskopali Rusi negdje na brojnim ratištima i mjestima vojnih dejstava u Drugom svjetskom ratu. Tu je i prodaja turskog pamuka. Može se naći i mnogo parfema od ruže, različitih proizvođača. Bugarska je poznata zemlja kao najveći proizvođač ruža na svijetu. Ako ne mislite obilaziti Burgas, koji ćemo opisati u narednom članku, Nesebar je pravo mjesto za kupovinu suvenira. U cijelom Starom gradu postoji veliki broj restorana gdje možete ručati i večerati za manje novca nego kod nas u Palama. Ako želite proći još jeftinije, jedite u Novom Nesebaru. Ista stvar vrijedi i za sve ostalo. Noćni život u Novom Nesebaru nije loš, ali je u poređenju sa Sunčevim Bregom skroman. Obavezno probajte palačinke, morske specijalitete i domaće točeno pivo 0,5 po cijeni od 1 lev (1KM).

Preporuka

Nesebar je jako ugodan grad. Nekada malo smeta velika gužva u starom gradu, ali za one koji vole ljetovati na mjestima gdje se može nešto vidjeti i obići, a gužva nije stvar koja smeta i moguće je izbjeći, Nesebar je izuzetna lokacija. Najveća preporuka je svakako cijena. Ovdje zaista možete uživati, obilazeći restorane, kafiće, kupovati suvenire i odjeću, što nije slučaj sa drugim ljetovalištima. Mana je što su plaže skromne, što more nije kvaliteta kao u Grčkoj, ali je prednost što je ipak mentalitet turista jako blizak našem i što se ovdje može osjećati kao kod kuće.

U Starom gradu zaista imate šta vidjeti. Naslovna slika malo vara, Nesebar ipak nije toliko mali grad. Ovdje postoji mnogo više ulica za obilazak za razliku od Dubrovnika. Tu je muzej (koji nije jeftin, cijena ulaznice je 5 ili 10 evra koliko se sjećam), gradska galerija, dječiji park, amfiteatar gdje se održavaju kulturne manifestacije skoro svako veče, brojne crkve iz Vizantijskog perioda, prodavnice, restorani… U paketu sa Sunčevim Bregom i Burgasom, Nesebar je destinacija koju vam toplo preporučujemo, osim ako niste tip turiste koji voli mala grčka ljetovališta, sa čistim plažama na kojima ćete se izležavati cijeli svoj boravak.

+ cijene, sadržaji, ponuda

– plaže

Nastaviće se… (Burgas…)

Vezani članci:

Sunčev Breg: Noćni život

Sunčev Breg: Vrhunska zabava na Crnom moru

Burgas – romantični gospodin na Crnom moru

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare