Nerealan plan proizvodnje

0

VLASENICA – Šumsko gazdinstvo “Birač” u Vlasenici neće moći da ostvari ovogodišnji planirani obim proizvodnje od oko 100.000 metara kubnih drvnih sortimenata,a uspjeh bi bio kada bi realizovalo 80 odsto plana, rekao je Srni novoimenovani tehnički direktor Samojko Palangetić.

On kaže da plan nije bio realan i da su se njegovi autori trudili da velikim obimom proizvodnje pokriju troškove koje napravi ovo gazdinstvo.

“Taj fizički obim ne možemo dostići,jer postoji Šumsko-privredna osnova, gdje su date odrednice šta i koliko možemo da sječemo u toku jedne godine”, rekao je Palangetić.

Nakon imenovanja prinudne uprave i izbora tehničkog direktora, kaže Palangetić, napori zaposlenih u Šumskom gazdinstvu “Birač” usmjereni su na povećanje proizvodnje i smanjenje troškova.

Palangetić je rekao da se proizvodni zamah može očekivati tek u drugoj polovini godine, s obzirom da su početak godine obilježile obilne sniježne padavine, nakon kojih je došao dug kišni period, što je omelo proizvodne tokove.

“U junu imamo zakazane dvije licitacije za desetak odjela koji će biti predmet pogađanja sa izvođačima na sječi i privlačenju. Nakon toga očekujemo veće proizvodne efekte i pokušaćemo da nadoknadimo dio propuštenog u proteklih pet mjeseci”, rekao je Palangetić.

Šumsko gazdinstvo “Birač” zapošljava 185 radnika, od kojih dio nema odgovarajuće stručne kvalifikacije za poslove koje obavljaju, pokazala je analiza kadrovske strukture ovog gazdinstva koju je uradila prinudna uprava.

Palangetić kaže da će rukovodstvo firme nastojati da angažuje sve raspoložive radnike na mjestima koja odgovaraju njihovim kvalifikacijama i potrebama Gazdinstva, te da će poseban zadatak da bude podmlađivanje stručnog kadra sa kojima je “Birač” trenutno u deficitu.

“Birač” ima više od osam miliona KM obaveza prema državi, povjeriocima i dobavljačima, te značajno manja potraživanja, od kojih je dobar dio nenaplativ, pokazala je analiza prinudne uprave Šumskog gazdinstva “Birač” iz Vlasenice.

U “Birču” je odlukom resornog ministarstva i rukovodstva Javnog preduzeća “Šume Srpske” u aprilu ove godine, zbog loših poslovnih rezultata, uvedena prinudna uprava sa zadatkom da sredi stanje u Gazdinstvu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments