Neraskidive veze tri lovačke družine

0

SOKOLAC – U romanijskim lovištima, 6. i 7.decembra, družili su se lovci Lazareva, Čačka i Sokoca. Bilo je ovo četrdeseto sastajanje romanijskih lovaca i članova Lovačkog društva „Lazarevo“. U subotu je organizovan lov po sekcijama a u nedjelju po grupama.Pune četiri decenije traje bratsko druženje lovaca Lazareva i Sokoca. Svake godine izmjenjuju se posjete. Nedavno su sokolački lovci boravili u banatskoj ravnici, a u pomenuta dva dana decembra lovci iz Lazareva bili su na Romaniji. U ovu bratsku lovačku priču prije pet godina uključili su se i članovi Lovačkog društva „Čačak“.

Gosti iz Lazareva i Čačka u Sokolac su došli u petak, u večernjim časovima. U subotu je organozovan lov po sekcijama a u nedjelju po grupama. Naravno, ulov je još jednom bio u sjenci brtskog druženja u lovnim prostorima Kopita, Jasika, Mednika, Paleža, Rabra, Jasika, Kalimanića, Knežine…

U prostorijima upravne zgrade „Romanijaputeva“ u Podromaniji, domaćini su organizovali tradicionalno lovačko veče.

Prisutne je pozdravio predsjednik Lovačkog udruženja „Glasinac“ Radomir Vojinović, koji je podsjetio na minule decenije bratske saradnje lovaca Lazareva i Sokoca .

– Izutno sam srećan što smo još jednom domaćini našim dragim prijateljima iz Lazareva i Čačka. I ovo druženje obećava da će veze između tri bratske lovačke družine biti još čvršće, da će ovakva sastajanja trajati vječno – istakao je Vojinović.

U ime opštine Sokolac, lovcima i drugim prisutnim na svečanosti obratio se predsjednik Skupštine opštine Danko Vučetić.

– Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas u ime opštine Sokolac. Srećan sam što naše Lovačko udruženje njeguje bratsku saradnju sa lovcima iz Lazareva i Čačka. Čestitam domaćinima na organizaciji ovih susreta ali i na vrijednom radu u oblasti lovstva na području opštine. Gostima želim prijatan boravak na Romaniji i nadam se da će ovakva sastajanja obilježiti buduće vremena – rekao je Vučetić.

Jedan od najstarijih članova Lovačkog društva „Lazarevo“ Miloš Šarović govorio je u ime gostiju.

– Domaćinima zahvaljujem na izuzetno toplom dočeku. Ova druženja traju decenijama i iz godine u godinu sve su sadržajnija. Nama pričinjava ogromno zadoljstvo doći na Romaniju, u njene prelijepe krajolike. Činićemo to, nadam se, i mnogo godina u budućnosti- istakao je Šarović i u ime Lovačkog društva „Lazarevo“ predsjedniku Lovačkog udruženja „Glasinac“ poklonio izuzetno atraktivan časovnik, koji će krasiti prostorije sokolačkog Udruženja.

Na lovačkoj svečanosti našao se i predsjednik Savjeta lovaca Sarajevsko-romanijske regije i član Upravnog odbora Lovačkog saveza Republike Srpske Stevan Drašković, koji je govorio o aktivnostima lovaca u lovištima, značaju lovačkih druženja, podsjetivši i na ono što će donijeti novi zakonski propisi u oblasti lovstva.

– Pozdravljam vas u ime Lovačkog saveza RS i Savjeta lovaca Sarajevsko-romanijske regije. I ovim druženjem pokazujemo da u ovim teškim vremenima možemo naći prostora za manifestaciju u kojoj zaboravljamo na svakodnevne brige. Lovačke organizacije čine ogromne napore da urede lovne prostore, da zaštite divljač i prirodu. Iza nas su brojne radne akcije, velika odricanja lovaca.
U toku godine u lovišta unosimo mnogo novca. Veoma je bitno da se ovih dana u Republici Srpskoj ozbiljno razgovara o ustanovljenju lovišta, rješavanju njihovog statusa. Sve lovačke organizacije na području Sarajevsko-romanijske regije gazdovaće lovšitima i imati priliku da pokažu koliko vrijede, kao i da zaposle određen broj ljudi. Želim da ovakva druženja traju dugo- rekao je Drašković.

Drašković je na lovačkoj večeri, u ime Savjeta lovaca Sarajevsko-romanijske regije, uručio zahvalnice dugogodišnjim članovima Lovačkog udruženja „Glasinac“ – Nebojši Šupiću i Branu Bartuli, kao i Lovačkom društvu „Lazarevo“.

Dva dana su lovili i družili se provjereni prijatelji na Romaniji. Odstrel im je bio u drugom planu. Pojedinici su imali sugurnu ruku i oštro oko. Bilo je i promašaja, što je i sastavni dio izlazaka u lov. Odstrijeljene su četiri divlje svinje. Više od drugih, lovačke sreće imali su Nešo Galović iz Lazareva i Romanijci – Borko Bakmaz, Radomir Ponjarac i Željko Gašević.

Dogodilo se još jedno bratsko druženje lovaca iz Banata, Čačka i Sokoca. U albume sjećanja utisnuta je nova lovačka priča, koja će da se pamti. Učvršćeni su temelji saradnje između tri lovačke družine. Slijede novi susreti u lovnim prostorima banatske ravnice, Šumadije i Romanije.

(www.palelive.com /www.opstinasokolac.net / V.E.)
Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare