Neophodne kvalitetne baze podataka

0

ISTOČNO SARAJEVO – Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je danas da se samo kvalitetnim bazama podataka o nezgodama koje su dostupne svima može unaprijediti bezbjednost saobraćaja.
Radović je, pred početak radionice o temi „Baza podataka i unapređenje baze podataka o saobraćajnim nezgodama“ u Istočnom Sarajevu, rekao da je ovo treći ciklus obuke za jedinice lokalne samouprave, koji organizuju Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i Agencija za bezbjednost saobraćaja, u saradnji sa UNDP-om.

„Da bismo smanjili broj nezgoda i upravljali bezbjednošću saobraćaja treba da imamo kvalitetne podatke o saobraćajnim nezgodama“, naveo je Radović i dodao da je cilj današnje radionice pokazati kako se na jednostavan način može izvršiti mapiranje saobraćajnih nezgoda, odnosno njihovo prenošenje na karte u elektronskom obliku.

Prema njegovim riječima, to se jednostavno može raditi u policijskim stanicama, kao i u jedinicama lokalne samouprave, a kada su dobri podaci o lokacijama gdje se najčešće dešavaju nezgode, onda se mogu donositi i kvalitetne odluke i policija preduzimati svoje mjere na kontroli učesnika u saobraćaju, a jedinice lokalne samouprave mjere iz svoje nadležnosti.

Radović je napomenuo da je u svakoj opštini različita situacija kada je riječ o pristupu bazi podataka o saobraćajnim nezgodama, te da se to brzo rješava, čim lokalna uprava uputi zahtjev MUP-u za pristup informacijama.

Predsjednik Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Istočno Sarajevo Budimir Berović rekao je da je na području šest opština grada stanje bezbjednosti u saobraćaju zadovoljavajuće, kao i da se svake godine pokušava unaprijediti ova oblast.

On je napomenuo da je glavni uzrok saobraćajnih nezgoda neprilagođena brzina i nepoštivanje saobraćajnih pravila i propisa.

Berović ističe da grad izdvaja određena sredstva za unapređenje bezbjednosti saobraćaja, prije svega za obnavljanje vertikalne i horizontalne signalizacije, postavljanje nove na svim novoizgrađenim ulicama, zamjenu dotrajale i oštećene.

„Ove godine smo uložili oko 85.000 KM za te radove, obnovljena je kompletna horizontalna signalizacija na svim ulicama u šest opština“, naveo je Berović i dodao da se u saradnji sa „Putevima Republike Srpske“ pokušava zamijeniti signalizacija koja je oštećena ili uništena na magistralnim i regionalnim putevima.

On je rekao da na području grada postoji problem sa krađom saobraćajnih znakova na regionalnim i magistralnim putevima, zbog čega se, iako to nije po pravilima, zamjenjuju plastičnim, a ne aluminijskim, što je dalo dobre rezultate.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare