Nemar pod krovom

0

Da li zbog nedovoljne informisanosti i nezainteresovanosti za praćenje propisa, ili kod nas gotovo pa uobičajene prakse da se sve završava u pet do dvanaest, ali u svakom slučaju stoji činjenica da se proces osnivanja zajednica etažnih vlasnika nekretnina u najvećoj istočnosarajevskoj opštini odvija isuviše sporo.

To potvrđuje i podatak da je do sada registrovana tek šestina od procijenjenog broja zajednica koje je potrebno formirati.

Osim pomenutih razloga na terenu se uočava i svojevrsna zbunjenost vlasnika stanova, garaža i poslovnih prostora u ovdašnjim zgradama. Oni u velikoj većini ne mogu prihvatiti da se registracija zajednice etažnih vlasnika mora završiti do 20. oktobra ove godine, bez obzira na to što je održavanje trenutno povjereno preduzeću „Pale stan“ koje za to ispostavlja mjesečne račune.

I načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove u Opštini Pale, Mlađen Ćeremidžić, objašnjava da je ugovor s preduzećem „Pale stan“ praktično privremeno rješenje dok traje proces registracije zajednica. To ne znači da stanari i po udruživanju u zajednicu etažnih vlasnika posao tekućeg održavanja ne mogu povjeriti istom preduzeću.

– Uočili smo na terenu da su građani zbunjeni i da misle kako činjenica da plaćaju održavanje zgrada ovom preduzeću znači i da su oslobođeni obaveze formiranja zajednica etažnih vlasnika. Međutim, to nije tako i vlasnici nekretnina su dužni da u predviđenom roku formiraju i registruju zajednicu i samostalno donesu odluku o načinu održavanja zgrada – govori Ćeremidžić.

U Palama je od oko 180 zajednica koje bi trebalo formirati do sada registrovano tek tridesetak.

– U Palama postoji 61 stambena zgrada koja ispunjava uslove za formiranje zajednica etažnih vlasnika nekretnina, ali uslovno govorim o njihovom procijenjenom broju, jer zakon poznaje mogućnost da se zajednica formira za jedno, ili više stubišta u zgradi, za cijelu zgradu, pa i više njih ukoliko stanari, odnosno vlasnici nekretnina u takvoj odluci prepoznaju i najbolje rješenje – kaže Ćeremidžić.

U zajednicama do deset stanara svi upravljaju i odlučuju, dok se u većim formira upravni odbor, a zakonska rješenja definišu i to da je za formiranje zajednice dovoljna odluka 51 odsto vlasnika stanova, čije odluke moraju poštovati i stanari koji nisu direktno učestvovali u procesu osnivanja i registracije zajednice etažnih vlasnika.

– Građani sami odlučuju koliko će novca izdvajati po osnovu održavanja, s tim što je zakonom definisana i najmanja cijena od 20 pfeniga po kvadratnom metru, dok sami odlučuju i kome će povjeriti poslove održavanja. Stanovi, garaže i poslovni prostori u zgradama su privatno vlasništvo, što upućuje na zaključak da opštinske vlasti, niti bilo ko drugi ubuduće neće izdvajati novac za održavanje nečije privatne imovine, već će to morati činiti isključivo vlasnici – zaključuje Ćeremidžić.

Kazne od 300 KM do tri hiljade KM

Ćeremidžić upozorava da vlasnici nekretnina koji ne formiraju zajednice etažnih vlasnika do predviđenog roka u oktobru ove godine, moraju računati i na mogućnost kazni koje se kreću u rasponu od 300 KM do tri hiljade KM.

– Da bi ubrzali cijeli proces registracije planiramo početi svojevrsnu kampanju i na svim stubištima postaviti obavještenja o zakonskoj obavezi osnivanja i registracije zajednica etažnih vlasnika, uz sva potrebna obrazloženja i pojašnjenja – najavljuje Ćeremidžić.

(www.palelive.com / Fokus / SŠ)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments