Nema zaraženih, pod zdravstvenim nadzorom 109 osoba

5

U opštini Pale nema oboljelih od virusa korona, a 109 lica je pod nadzorom nadležnih službi, što je za 17 više nego juče, dok je za još jedno lice prestao četrnaestodnevni režim zdravstvenog nadzora, čime je za ukupno deset osoba završena ta mjera, saopšteno je iz Štaba za vanredne situacije opštine Pale.

Sedamnaest osoba koje su od jutros, odnosno sinoć pod nadzorom, na područje opštine Pale stigle su iz zemalja regiona, po četvoro sa područja Srbije i Crne Gore, dok je po troje lica došlo iz Slovenije i NJemačke, dvoje iz Belgije, te jedno lice iz Kanade i njih će, po već ustaljenoj praksi, za vrijeme trajanja nadzorne mjere, kao i sva druga lica koja su odranije pod nadzorom svakodnevno obilaziti kontrolni organi, odnosno pripadnici opštinske Komunalne policije, kojima će po potrebi asistirati i pripadnici MUP-a Republike Srpske.

Štab za vanredne situacije i dalje apeluje i upozorava sve građane koji su evidentirani i stavljeni pod zdravstveni nadzor da su obavezni da ispoštuju sve što im je naloženo od Doma zdravlja i kontrolnih službi, radi sopstvenog i zdravlja građana Pala uopšte.

Svi koji se ne budu pridržavali naloženih mjera, odnosno ukoliko ih pripadnici Komunalne policije opštine Pale ne zateknu na kućnim ili adresima koje su prijavili kao mjesto boravka tokom zdravstvenog nadzora, biće novčano kažnjeni, a potrebno je da znaju da je i Republički štab za vanredne situacije, posredstvom MUP-a Republike Srpske propisao i jasne krivične sankcije u skladu sa odredbama krivičnog zakona-podsjećaju iz Štaba za vanredne situacije opštine Pale.

Opštinski štab je juče popodne donio i novu naredbu koja je u potpunosti usaglašena sa mjerama Republičkog štaba za vanredne situacije, uz dopunu kojom je naloženo svim građanima opštine Pale koji su u posljednje dvije sedmice putovali u inostranstvo da su obavezni da se isključivo telefonom jave Domu zdravlja Pale na broj 065/389-280, koji je dostupan 24 časa, kako bi bili upoznati sa daljom procedurom.

Takođe, apelovano je na sve građane koji poznaju osobe koje su u posljednje dvije sedmice došle iz inostranstva, a nisu se javile nadležnoj službi, da o tome obavijeste koordinatora u Domu zdravlja Pale na navedeni broj telefona.

Komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije Boško Jugović donio je i mjeru kojom se građanima Pala koji svoje poslove obavljaju van teritorije ove opštine preporučuje da u narednom periodu maksimalno ograniče kretanje i u dogovoru sa poslodavcima pokušaju posao organizovati na način da što je više moguće rade od kuće, te da, ukoliko su u mogućnosti, u ovom periodu koriste i dio godišnjeg odmora.

Na sinoćnoj sjednici Štaba donesena je i naredba o strogoj zabrani paljenja korova, trave i niskog rastinja tokom proljećnog uređenja privatnih posjeda, imajući u vidu, posljednjih dana čestu pojavu požara, uz jasnu napomenu da će svako ko se ne bude pridržavao ove mjere biti sankcionisan u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji Republike Srpske.

Štab za vanredne situacije apelovao je na građane Pala da ne gomilaju zalihe osnovnih životnih namirnica, jer za tim nema potrebe, te preporučio trgovcima da ograniče, odnosno na razumnu mjeru svedu mogućnost pojedinačne kupovine artikala iz grupe osnovnih potrepština, poput brašna,ulja, šećera…

Opštinski Štab čiji su članovi, praktično, u stalnom zasjedanju i komunikaciji danas će održati i novu sjednicu na kojoj će utvrditi da li se poštuju mjere predviđene jučerašnjom naredbom, te na osnovu analize preduzeti eventualne nove aktivnosti.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
5 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Koliko testiranih od tih 109? Imamo li testove uopste?

Iako imamo zasad pozitivnu situaciju na našoj Opštini to ne znači da građani ne trebaju biti upoznati sa zdravstvenim kapacitetima. Smatram da kao građani Pala trebamo znati da li Dom zdravlja ima transportni respirator kao i da direktor Bolnice iznese podatak o broju kreveta kao i respiratorima. Takođe smatram da je građanin “skener“ jasno postavio pitanje koliko testiranih imamo, o tome nas niko ne obaviještava. Državna tv rezervisana je samo za područje Krajine i grada Banja Luka. Naravno niko to ne osuđuje jer su najugroženija teritorija ali sa ovih prostora vrlo malo ima informacija.
Takođe niko nam ne pojašnjava da li je tačno da bi se u slučaju teškog stanja pacijenti sa ove regije liječili u Banja Luci ili Foči?
Mnogo pitanja malo odgovora.

Slažem se potpuno i sa prvim i drugim komentarom, mnogo pitanja bez odgovora, nema pravih i relevantnih informacija koje su ovako vanrednoj situaciji prijeko potrebne. I ja bi postavio jedno pitanje Zdrastvenim ustanovama, prije svega Bolnici Srbija imaju li pokretni rentgen aparat koji bi snimao pluća pacijentima koji su u samoizalocaiji a određeno im je mirovanje? Znači nema hodanja, nego čekaj kod kuće ,umri kod kuće i nikom ništa.

Ovdje narod pije sljivovicu,pise cirillicu a ukoso sijece pecenicu,a naucio na izolaciju.

Ponekad se cini da stanovnici ove regije znaju koliko mogu da se pouzdaju u zdravstveni sektor (DZ I bolnicu)pa se sami dobro cuvaju. Niko od nadleznih Pala I grada ne govori detaljnije o uslovima lijecenja u bolnici valjda se boje reci istinu,a ne znaju da je istina najjaci saveznik u borbi ove vrste.
Ako citate: nadlezni izadjite sa istinom, bolje je za sve da se zajedno mozemo uhvatiti u kostac sa problemom.
Obratite se Srbiji da pomogne bolnici Srbiji!!!