Нема важније теме за филм од страдања у логору какав је био Јасеновац

0

БЕОГРАД – На свијету не постоји важнија тема за филм од мучног страдања у логорима какав је био Јасеновац, рекао је режисер Лордан Зафрановић.

„Раније, као млади, нисмо много имали појма о страхотама Јасеновца. Ушли смо у логор за један документарни филм и кад смо изашли, није нам било добро седам, осам дана. Цијела екипа није могла да се опорави. Био сам посрамљен што припадам људском роду“, нагласио је Зафрановић

Он сматра да данас не постоји већа тема од страдања невиних жртава у концентрационим логорима, преносе београдски медији.

„Заиста је тако, нема веће теме од рађања зла, пакла у логорима. Нема даље. То је моја главна тема, мучна и опасна игра“, нагласио је Зафрановић.

Зафрановић, који је одржао мастерклас „Унутрашња структура филма“ на 52. ФЕСТ-у, навео је да је на филму „Златни рез 42“, по сценарију „Ђеца Козаре“, радио више деценија.

„Филм је завршен са снимањем, а тренутно се налази у монтажи. Филм `Златни рез 42` биће завршни ударац са моје стране“, рекао је Зафрановић, те додао да у филму игра чак 175 глумаца.

Он је напоменуо и да је доста настрадао због својих документарних филмова о тој теми, да је због тога морао да промијени земљу.

Зафрановић је навео да је са компанијом „Телеком Србија“ договорио да се „Златни рез 42“ реализује и као мини-серија.

Улоге у суровој ратној причи из миљеа страдања српског народа у логору Јасеновац играју Предраг Мики Манојловић, Аница Добра, Леон Лучев, Мина Совтић, Милан Марић, Павле Менсур, Петар Бенчина, Бојан Навојец, Душанка Стојановић Глид, Рене Битојарац, Џек Димић – Жељко Димић, Ева Рас, Милена Васић, Катарина Радивојевић, Горица Поповић, Катарина Гојковић и многи други.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare