Nema registrovanih hraniteljskih porodica, u toku prijave na poziv

0

ISTOČNA ILIDŽA – Centar za socijalni rad Istočna Ilidža trenutno nema registrovane hraniteljske porodice i u toku je javni poziv za prijavu potencijalnih hranitelja, izjavila je Srni direktor Centra Bosa Kalinić.

„Na sajtu opštine Istočna Ilidža objavljen je javni poziv za prijavu potencijalnih hranitelja, a istaknuti su plakati na Centru, osnovnim i srednjim školama i flajeri po drugim ustanovama“, navela je Kalinićeva.

Ona je pojasnila da porodica da bi postala hraniteljska treba da se prijavi nadležnom centru, a zatim prođe timsku obradu u toj ustanovi i ukoliko ispuni sve uslove dobija sertifikat i bude registrovana kao hraniteljska.

Prema njenim riječima, najveći izazov u cijelom procesu je naći zainteresovane porodice, koje bi prošle obuku sertifikovanih stručnih radnika i registrovale se kao hraniteljska.

Kalinićeva je navela da je hraniteljstvo porodični oblik zaštite djece bez adekvatnog roditeljskog staranja, privremenog je karaktera i u okviru njega se stvaraju optimalni uslovi za njihov rast i razvoj.

„Tom prilikom obezbjeđujemo sigurno okruženje djetetu/djeci, zadovoljenje razvojnih potreba djeteta/djece, očuvanje identiteta, pružanje svih vidova podrške djetetu. Veoma je bitna saradnja primarne porodice djece koja su smještena u hraniteljsku porodicu sa stručnim radnicima Centra“, navela je Kalinićeva.

Ona je istakla da opština Istočna Ilidža pruža maksimalnu podršku Centru o pitanju realizacije svih prava u sferi socijalne zaštite, pa tako i hraniteljstva, napomenušvi da su prethodnih godina imali nekoliko srodničkih porodica koje su pružile maloljetnoj djeci smještaj i podršku u datom trenutku.

Svi koji žele da se više informišu o hraniteljstvu to mogu da učine pozivom na telefonski broj 057/310-140 i 057/310-141 ili posredstvom mejla /centarsocradii@gmail.com/.

Kalinićeva je rekla da zahtjeve za usvojenje djece Centar prima posredstvom mejla, kao i pošte, širom BiH, te da trenutno nema registrovane djece za usvojenje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare