Nema opasnosti od radioaktivnih mašina

0

Mjerenjem nivoa radijacije dvije radioaktivne mašine firme „Termoaparati“ /TAT/ iz Istočnog Sarajeva utvrđeno je da nema opasnosti po život i zdravlje ljudi, izjavio je Srni načelnik Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević.


Vasiljević je rekao da je mjerenje izvršila Regulatorna agencija za radijaciju i nuklearnu bezbjednost BiH.

„Ustanovljeno je da ne postoji nikakva opasnost od radijacije na udaljenosti većoj od jedan metar od mašina. Ukoliko bi se u nekom dužem periodu bilo u krugu mašina od jedan metar, onda može biti posljedica“, naveo je Vasiljević.

Prema njegovim riječima, dvije radioaktivne mašine trenutno se nalaze u stovarištu „Ilios“ u Istočnom Sarajevu, gdje su smještene u adekvatnim uslovima.

Vasiljević je naglasio da će advokat Boško Čegar, koji je mašine dobio u izvršnom postupku nakon sudskog spora sa TAT-om, predložiti sudiji u ovom predmetu da dio sudskog rješenja bude izmijenjen i mašine budu vraćene u skladište TAT-a.

„Saslušali smo danas predstavnike Upravnog odbora TAT-a koji su nam rekli da su upozorili sudiju da su to stvari koje moraju biti smještene u namjenskom objektu. Do tada su u TAT-u bile smještene u armiranim betonskim bunkerima i nije prijetila nikakva opasnost po živote i zdravlje ljudi, jer je riječ o zračenju niskog inteziteta“, rekao je Vasiljević.

Vasiljević je pojasnio da je riječ o mašinama za snimanje varova koji se koriste na uređajima u nuklearnim elektranama.

Dvije radioaktivne mašine iz preduzeća „Termoaparati“ u Istočnom Sarajevu završile su kod advokata Boška Čegara sa Pala nakon sudskog spora koji je vodio sa ovim preduzećem, koje mu je na ime advokatskih usluga dugovalo 75.000 KM.

Pošto „TAT“ nije imao sredstava da poravna račune sa Čegarom, u posjedu ovog advokata sudskom presudom našlo se osam mašina, od čega i dvije radioaktivne mašine koje su, prema pisanju lista „Pres Republika Srpska“, bez ikakvih mjera obezbjeđenja izvezene iz specijalnog bunkera ovog preduzeća.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare