Neće biti poskupljenja vode

22

Odbornici Skupštine opštine Pale usvojili su zaključak na sjednici održanoj u utorak, prema kojem neće biti poskupljenja vode za stanovništvo ove lokalne zajednice, iako je vodovodno preduzeće ostalo bez znatnih finansijskih sredstava usljed smanjenja isporuke sarajevskom „Vodovodu i kanalizaciji“.

Direktor „Vodovoda i kanalizacije“ Pale Dejan Kojić izjavio je da za sada ovo preduzeće nema finansijskih problema, dodavši da uprava, načelnici opština Pale i Istočni Stari Grad Boško Jugović i Bojo Gašanović, vrše intenzivne pregovore sa rukovodstvom Sarajeva i tamošnjeg vodovoda o povećanju isporuke vode za taj grad.

„U razgovoru sa direktorom `Vodovoda i kanalizacija` Sarajevo Azrom Muzur dobio sam informaciju da je parlament BiH u oktobru 2017. godine odobrio kreditno zaduženje vodovoda od 25 miliona evra. Oni su novac investirali u mrežu i time smanjili gubitke. Na izvorištu Bačevo, kojim gazduje sarajevski `Vodovod` imaju dovoljne količine vode“, naveo je Kojić i dodao da su se iz tog razloga odlučili da smanje kupovinu vode od paljanskog vodovoda.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da će Kojić znati da odreaguje na datu situaciju smanjenjem troškova, pavilnom raspodjelom prihoda i rashoda, dodavši da se očekuje da će u narednih nekoliko mjeseci uspjeti da dogovore povećanje isporuke vode za Sarajevo.

„Moramo i dalje da poslujemo, paljanski vodovod je likvidan i nema bojazni za zaposlene, kao ni za stanovništvo i poskupljenja vode neće biti“, kaže Jugović.

Predsjednik Kluba odbornika SDS-a Nikola Blagojević kaže da su u ovoj stranci došli do zaključka da se preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ nalazi u teškoj i bezizlaznoj situaciji, te da za to odgovornost snose njegova uprava i načelnik opštine.

„Nadamo se da će doći do rješenja tog problema kako opština Pale ne bi morala iz svojih grant sredstava i kreditnih zaduženja pomagati vodovodnom preduzeću“, rekao je Blagojević.

Nezavisni odbornik u Skupštini opštine Pale Miroslav Simović ocijenio je da je ova tematska sjednica, koju je tražio Klub odbornika SDS-a, bila potpuno nepotrebna, jer je preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ stabilno i isplaćuje plate i doprinose.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
22 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Samo kod nas u ovoj poremećenoj državi neko može izjaviti da je direktor Vodovoda kriv za to što je najveći grad u državi prestao da kupuje vodu od istog (jer svodi se na to). Teško je naći rezervnu varijantu za:“šta ako Sarajevo jednog dana prestane uzimati vodu“… Veliki potrošač okreće leđa a u ratu su zavisili od istog tog Vodovoda! Gdin Kojić radi (isto se odnosi na zaposlene u toj firmi) dobar posao za naše mjesto u sklopu svojih mogućnosti i manevraskom prostoru koji mu se pruža.

Ko je zavisio od paljanskog vodovoda u ratu? Zašto izmišljaš kad kap nije otišla prema gradu.

Sarajlija, nije tačno da u ratu ni „kap vode nije išla prema gradu“. Tokom čitavog rata voda sa Jahorinskog sistema je, izuzimajući kratke prekide, trajno isporučivana prema gradu, u količinama koliko je to bilo moguće. Meni ne moraš vjerovati, ali pitaj ljude iz rukovodstva sarajevskog Vodovoda u tom periodu. A, još bolje je da pogledaš izvještaj Međunarodnog komiteta crvenog krsta sa Simpozijuma o vodama u oružanim sukobima, održanog u Montrejuod 21-23 novembra 1994. godine (vjerujem da vaš vodovod posjeduje taj materijal)

Ukoliko Načelnik ne produži tekuću sezonu grijanja i ne započne grijanje u narednoj sezoni u skladu sa vremenskim uslovima paljanske klime, ogroman broj građana koji koristi grijanje Toplane, sigurno mu neće dati glas na narednim izborima!
On je jedini načelnik, u odnosu na sve dosadašnje, koji se strogo drži nekakve „sezone“ i tako zbog alternativnog grijanja u međusezoni, građani imaju značajne dodatne troškove.
U svim gradovima iz okruženja i regije sa znatno povoljnijom klimom, sezona grijanja traje mnogo duže…

Bilo bi krajnje bezobrazno i drsko da se gubitak prihoda od strane Sarajevskog vodovoda, prebaci na kupce vode sa Pala. Sama ideja da se gubitak velikog kupca, nadoknadi povećanjem cijena postojećih kupaca, nema logike, osim da bi to bio čisti bezobrazluk i pljačka i onako osiromašenih građana koji jedva sastavljaju kućni budžet da bi platili režije. I onako je cijena kubnog metra vode na Palama mnogo veća u odnosu na cijene iz okruženja, i pored tolikih izvorišta i obilja vode.Ekonomičnost u poslovanju tražiti na drugom mjestu, a ne preko leđa kupaca. da se „kola“ lome.

Живим у згради на шеталишту и немамо индивидуалне мјераче утрошка воде по стану. Значи са сви станари у стубишту дијеле трошкове воде која је прошла кроз заједничко бројило. Поједини станари су инсталирали индивидуална бројила за воду у својим становима и хвале се ниским рачунима. Питам ја: Како се без директног приступа очитава утрошак воде таквих потошача којима је мјерило у стану? Ако је одговор у даљинском очитавању, молим да ми неко објасни на који начин се њихов утрошак воде одбија од укупно потрошене воде у мојој вертикали, односно ко од станара сноси само своје трошкове, а ко и своје и туђе трошкове? На који начин је могуће извршити контролу оваквих мјерења и на њима одређених рачуна?
Због злоупотреба овог типа у Сарајеву је стављена тачка на самосталну уградњу мјерача који нису већ у склопу зграде. Код нас је могуће ангажовати приватног мајстора који ће инсталирати мјерач. Приватна режија-јавни трошак који пада на рачун уредних платиша.

dragi nikola, valjda je logicnije da svi ugrade individualne mjerace -_-

Logicno je da se rad plaća a nerad ne. Logično je da se nepoštenje kažnjava a ne nagrađuje. Čovjek postavlja pitanje i umjesto odgovora mu neko filozofira. Ja sam htjela ugraditi brojilo za vodu. Rečeno mi je da će me koštati 300-500 km, zavisi od procjene nakon izlaska na teren. Za toliko novca mogu godinama plaćati račune. Važnije je što nadležni koji naplaćuju vodu nemaju evidencije o broju potrošača u domaćinstvima koja nemaju individualna brojila. Ako neko smatra da su samo sitni gubici neplaćanje onih koji izigravaju propise na opisani način slobodno nek se u opštm interesu odrekne svoje dnevnice ili paušala. Stanje je neuređeno.

dje se ti nadje uvrijedjena – ja napisao recenicu i filozofiram a ti mi roman sasila o tome… de boga ti ugradi brojilo, individualno…

Da samo ako svi ugrade individualne mjerace, a ne pojedini stanovi i to unutar stanova. Ko nam garantuje da u vremenu lopovluka neko ko na daljinski ocitava brojilo nije u dogovoru sa vlasnikom stana? Da li drugi stanari mogu imati pristup takvom racunu pa vidjeti kolika je potrosnja realna? Pretpostavljam da ne. Zato jeste jedino ispravno ukinuti mogućnost ugradnje ovih brojila u zgradama gdje je zajednički sat za obračun utroška vode. Pored toga Vodovod mora uvesti fiksni iznos plaćanja sata kako što to radi Elektrodistribucija. Trošio ne trošio struju plaćaš sat, za vodu to nije slučaj, pa gdje ima nazovi praznih stanova (a vlasnik ih izdaje) prijavi se 0 članova a unutra jedan, dva ili više stanara.

Ha ha ovo igre bez granica, smjenite nam direktora pa postavite svog nama se to naravno ne svidi pa preko svojih drugova iz Sarajeva Vam zavrsimo gubitak u firmi nebi li dobili koji narodni glas a sad posto je to aktuelno (svi u vlast) guramo vam iste one nase ljude ljude koji su „to zavrsavali“ sa Sarajevom da to ponovo zavrsavaju al ovaj put da se poso nastavi i da se opet na svim stranama nesto usicari, strasno a sve ce to platiti gradjani. ( prokleta bila politiko- ku…)

Двије ствари бих апострофирао. -прва, ја знам, али бих волио да чујем од власти у Палама зашто је почетком 20017 године прекинут кредит за водовод? Наиме, прва транша одоко 1,3 милиона КМ је уплаћена 2016 године за вријеме прошле власти, због нечега је заустављена друга транша од око 2,3 милиона КМ за 2017 годину, наравно и трећа од око 1,5 милиона КМ за 2018 годину, када је требало да се заврши водовод и уграде појединачни мјерни апарати за свако домаћинство. Значи, зашто је од стране ЕИБ-а заустављено даље финансирање веома повољног и за дугорочно водоснадбијевање Пала добро рјешење? -друго, видим да се чисти корито Миљацке од петље, поздрављам то и предлажем да се посао заврши до Фамоса. Посебно бих предложио да се поред отпада и прошлогодишње траве, обале регулисаног корита очисте 100% од ниског растиња, растиња које увелико уништава зидове, те да се од средстава које општина сваке године добија накнаде за воде(око 100.000 КМ) дио средстава одвоји, све како би се у љетним мјесецима(мали водостај) бетонирало на више мјеста испуцало корито Миљацке и уредила шетачка стаза. Сведоци смо да је од моста према Репцима, до петље, по средини пукло корито, најмање трећина дужине(може се видјети ко год прошета тим… Read more »

И ја потписујем Николин коментар у цијелости!

Zna li neko koliko je u Vodovodu zaposleno administrativnih izvršilaca i koliki su njihovi troškovi?
Mislim da ima prekobrojnih, kao što je to i u Elektroprivredi, distribuciji…, gdje građani kroz kilovat-struje plaćaju na stotine pa i hiljade viška zaposlenih…

98 zaposlenih lica., sada koliko je ,,administracije“, ne postoji taj podatak, nije dostupan javnosti barem.

Ukoliko poskupi voda svi trebamo na proteste.

Kad ce se poboljsati snabdjevanje vode na Jahorini.

Извињавам се, у прошлом коментару сам навео да су почели код петље чистити и уређивати регулисано корито Миљацке. Нажалост, то није било у организацији власти, него ме превари пар људи који су нешто тамо радили и спаљена трава иза ауто праонице, видјех то из аутомобила.
Опет, не мора да значи да тај посао не треба одмах да почну и заврше док није кренула вегетација.
Ако немају људе, нека договоре са незапосленим рибарима и припреме логистику од комуналног, њих десетак ће за добру дневицу очистити корито и искрчити растиње за седам дана.
Значи, нека им дају дневницу од 50 КМ, то је за седам дана 3,5 хиљада КМ, што није ништа у односу на посао који ће урадити.
Онда нека плате комуналном да са машинама и пар радника уреде насип за шетњу и ето нешто лијепо у Палама, све од пара накнаде за воде, новца који се свакако за те намјене мора потрошити.

Admnistratoru portala Palelajv! Niste objavili moj komentar koji se odnosio na suštinu problema vezanih za isporuku vode gradu Sarajevu. Moj komentar je bio oštar, uz argumentovanu kritiku dosadašnjih rukovodsatva vodovoda, izvršne vlasti opštine i Skupštine opštine i, po mom mišljenju, nije bio uvredljiv. Vjerovatno ste ocijenili da nije prikladan za objavljivanje, to je vaše pravo i poštujem vaš stav. Ovaj put ću ponoviti suštinu mog komentara i neću kritikovati nikoga, nastjeći da ne prozovem nekoga ko bi eventualno mogao negativno uticati na vaš rad. Korinici usluga Vodovoda Pale, izvršna vlast naše opštine i odbornici u Skupštini opštine treba da znaju da sudbina Vodovoda Pale ne zavisi od toga koliko će vode otkupiti grad Sarajevo, nego od toga koliko to preduzeće kvalitetno pruža uslugu svojim korisnicima, koliko poštuje zakonske propise i kakav je kvalitet usluga koje pruža. Vodovod je javno preduzeće od opšteg interesa za građane i privredu opštine Pale, nije trgovinsko preduzeće i nije ključno pitanje koliki će profit ostvariti, nego koliko će kvalitetno pružiti usluge koje su propisane zakonom. Osnovni problem je u tome što ni menadžmenti Vodovoda (sadašnji i prethodni), ni izvršna vlast naše opštine niti Skupština opštine dosljedno ne poštuju Zakon o javnim preduzećima, Zakon o kumanlnim… Read more »

Sjednica Skupštine Opštine Pale od 29.03.2019.godine:
Na sjednici je danas usvojena i odluka o produženju isporuke vode po umanjenoj cijeni od 0,25 KM po metru kubnom do 1. avgusta za potrebe sistema vještačkog osnježavanja, koju je Akcionarsko društvo Olimpijskog centra “Jahorina” uputilo skupštini opštine Pale.
Čitam ovu Odluku pravo dobra cijena za Jahorinu. A mi građani neka i dalje plaćamo 0,80 KM/metru kubnom., plus kanalizacija, pa održavanje vodomjera, pa tako jedan kubik vode dođe do cijene od 1,60 KM. Slušam stalno kako je bila uspješna sezona na Jahorini, pa kad je sve tako u superlativu, zašto bi oni iz OC bili u povoljnijem položaju od nas običnih smrtnika.
Pa ako su ostvarili profit, neka onda i plate punu tržišnu cijenu, a ne da Vodovod Pale, opet preko grbače građana Pala i visokih cijena vode kompenzira nisku cijenu Jahorini.

Svaka firma pa i OC treba da plati ono od cega ubire prihod pa samim tim i vodu a građanima treba smanjiti cijenu vode jer su racuni i onako katastrofalni.

Tako je Aco ali ko slusa narod koji jedva preživljava i sastavlja kraj s krajem.Važno je sniziti cijenu OC a narod može i gladovati ali režije mora platiti.A plate nikakve