NATO-u u Briselu još nisu uručene tužbe za naknadu štete

0

BEOGRAD – Nijedna od četiri tužbe za naknadu štete zbog posljedica NATO bombardovanja osiromašenim uranijomom Savezne Republike /SR/ Jugoslavije još nije uručena Alijansi u u Briselu, rekao je advokat Srđan Aleksić u Beogradu.

Učestvujući na okrugom stolu „Posledice NATO agresije na SRJ 1999. godine“, on je napomenuo da je prva od tih tužbi podnesena 19. januara prošle godine.

„Zakonski osnov je šest meseci zbog diplomatskog puta dostavljanja. Očekujemo da prime tužbu, a da li će da odgovore ili ne, ili upuste u postupak, to nas ne interesuje jer tada možemo da preduzimamo procesne radnje i da vodimo postupak“, rekao je Aleksić.

Riječ je, kako je naveo, o pojedinačnim tužbama vojnih lica, oficira i policajaca, kao i rezervista oboljelih od kancera, podnesenim u Beogradu u saradnji sa italijanskim advokatom Anđelom Fjoreom Tartaljom, koji je uspješno zastupao italijanske vojnike oboljele od raka zbog NATO bombardovanja.

Aleksić je istakao da su za prve tužbe odabrani slučajevi koji su bili u istoj situaciji kao italijanski vojnici, imajući u vidu da postoji već više od 300 pravosnažnih presuda italijanskog suda u njihovu korist, ali da je namjera da se pokrene postupak i za civile oboljele od kancera.

Aleksić je naveo da je tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju bačeno 15 tona municije sa osiromašenim uranijumom – oko 13 tona na Kosovu i Metohiju i oko dvije i po tone na jugu centralne Srbije, pri čemu neki srpski stručnjaci smatraju da je bačeno ukupno oko 30 tona.

Primarijus Alek Račić iz Kliničkog centra Srbije istakao je da osiromašeni uranijum nije najštetnija materija, koja je NATO bombardovanjem Republike Srpske 1995. i Srbije 1999. godine oštetila zdravlje ljudi i životnu sredinu, te ukazao da je bombardovanje elektroenergetskih postrojenja oslobodilo razorne otrovne materije.

On smatra da su oba bombardovanja bila eksperimentalni rat sa ciljem da se vidi kako se to odražava na zdravlje stanovništva i naveo podatak da se, tokom hirurške prakse u godinama nakon NATO bombardovanja, susreo sa brojnim slučajevima kancera, koji nisu imali uobičajeni oblik i tok bolesti.

Račić je upozorio da je uslijed NATO agresije broj novooboljelih višestruko porastao i da je 1994. godine u Srbiji bilo 5.858 novih slučajeva kancera godišnje, dok je već 2011. godine zabilježeno čak 33.000 novooboljelih godišnje.

General-major u penziji Božidar Forca istakao je, govoreći o presedanima i izuzecima u savremenim međunarodnim odnosima u svjetlu ukrajinske krize, da nakon Hladnog rata SAD i njihova poluga moći NATO, unilateralno ili uz mandat Savjeta bezbjednosti UN preduzimaju vojne napade na samostalne i nezavisne države.

Forca je istakao da oni nelegalno ostvarivanje vlastitih interesa maskiraju borbom za svjetski mir i bezbjednost, pri čemu se svaki od tih sukoba imenuje kao presedan ili izuzetak, dok se kada to učini druga vojna sila, kao Rusija, takav postupak imenuje kao flagrantno kršenje međunarodnog prava.

Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma Mitar Kovač istakao je da je okrugli sto o posljedicama NATO agresije na SR Jugoslaviju, u organizaciji tog foruma, pokušaj da se uoči veza između posljedica te NATO agresije, strategije NATO pakta u daljem pohodu ka Istoku, sve do postojeće ukrajinske krize.

„Mislimo da je to rezultat iste ideologije, matrice, koju predvode SAD i Velika Britanija. Ukrajinska kriza je projektovana i pripremljena u njihovoj kuhinji u funkciji sukoba slovenskih naroda, iscrpljivanja resursa Rusije, njenog kompromitovanja u međunarodnoj javnosti, dolaska na njene granice i stvaranja preuslova za komadanje Rusije“, rekao je Kovač.

On je ocijenio da Rusija nije imala izbora, izuzev da uradi to što je uradila i da eliminiše sve bezbjednosne opasnosti koje su se nadvile na njen narod i državu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare