Nastupili nagrađeni učesnici Festivala poezije za djecu u mlade

0

ISTOČNO SARAJEVO – Međunarodni festival poezije za djecu i mlade završen je danas u Istočnom Sarajevu nastupom nagrađenih učesnika pjesničkog konkursa i pjesnika gostiju.
Na ceremoniji zatvaranja na Dječijem odjeljenju Matične biblioteke stihove su govorili pjesnici Dara Sekulić, Tode Nikoletić i Miroslav Kokošar, a pjesme nagrađenih učesnika festivala govorili su osnovci iz škola “Petar Petrović NJegoš” iz Istočne Ilidže i “Sveti Sava” iz Istočnog Novog Sarajeva, kao i recitator “Forum teatra” Ilija Mimić.

Sekulićeva je istakla da je u dječijim pjesmama na ovom jedinstvenom festivalu bilo izuzetne poezije.

“Oduševljena sam dječijim učešćem u životu i njihovim pokušajima da razumiju nas, starije. Djeca će, umjesto nas, da održe svijet”, poručila je Sekulićeva.

Izvršni producent Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić naglasila je da zatvaranje festivala u Matičnoj bilioteci ima simboličan značaj, jer šalje poruku o značaju biblioteka i o tome da nije važno samo pisanje poezije, nego i čitanje i uživanje u stihovima.

Za najboljeg mladog pjesnika 17. Međunarodnog festivala poezije za djecu i omladinu proglašena je Teodora Košarac iz Bratunca, student “Filozofskog fakulteta” Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U okviru ovog programa održana je prezentacija kreativne radionice poezije “Nigde stanka, nigde sanka, cveće, srce i Desanka”, a u okviru izdavačke djelatnosti Festivala predstavljeno je zvučno izdanje knjige nagrađenih mladih pjesnika konkursa 17. Festivala poezije “Tragom pjesme Desanke Maksimović”.

Odlukom predsjednika Žirija festivala Dare Sekulić dodijeljeno je ukupno 60 nagrada, po 20 za prvo, drugo i treće mjesto.

Trodnevni 17. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade, koji je ove godine bio posvećen velikoj srpskoj pjesnikinji Desanki Maksimović, otvoren je 12. decembra u Kulturnom centru Svečanom akademijom “Tražim pomilovanje”.

Moto ovogodišnjeg festivala inspirisan je ciklusom pjesama “Tražim pomilovanje, lirska diskusija sa Dušanovim zakonikom”, što je bila i tema ovogodišnjeg konkursa za mlade pjesnike od 18 do 30 godina.

Generalni pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, dok su generalni medijski pokrovitelji Novinska agencija Republike Srpske – SRNA i Radio-televizija Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments