Nastavak mjerenja kvaliteta vazduha tokom ljeta, jeseni i zime

1

Skupština opštine Pale donijela je danas zaključke o nastavku mjerenja kvaliteta vazduha tokom ljeta, jeseni i zime, kao i o raspuštanju Koordinacionog odbora za zaštitu životne sredine i imenovanju novog.

Predsjednik Skupštine opštine Stefan Stajčić rekao je da će poslije provedenih mjerenja lokalni parlament donijeti odluku o eventualnoj zabrani upotrebe uglja kao ogreva od prve do četvrte zone.

Stajčić je pojasnio da su na tematskoj sjednici, koju je inicirala Ekološka partija Republike Srpske, razmatrali informaciju o stanju životne sredine i kvaliteta vazduha jer postoji problem zagađenosti.

„Uradili smo proljećno mjerenje od 28. marta do 4. aprila, a zaključkom smo obavezali Opštinsku upravu i nadležno odjeljenje da nastavi monitoring kvaliteta vazduha u periodu ljeto-jesen-zima“, rekao je Stajčić novinarima.

Načelnik opštine Boško Jugović rekao je da se mora voditi računa sa ekološkog aspekta s obzirom na to da je opredjeljenje da ovo bude turističko mjesto, opština mladih i zdrave životne sredine, te da se zato ne smije dozvoliti da to bude narušeno.

„Ozbiljno ćemo pristupiti analizi tih mjerenja i donijeti eventualnu odluku o zabrani korištenja uglja od prve do četvrte zone, pogotovo što će se investirati u izgradnju toplane i gledaćemo da što više potrošača uvedemo u sistem daljinskog grijanja, da imamo što manje lokalnih zagađivača“, rekao je Jugović.

Predsjednik Ekološke partije Republike Srpske Nikola Lazarević istakao je da Pale imaju ključni problem zagađenja vazduha tokom sezone grijanja.

„Mi smo imali prijedlog da se već sada u skladu sa zakonom donese odluka za predstojeću sezonu grijanja o zabrani korištenja uglja, ali su odbornici Skupštine opštine donijeli odluku da se mjeri još jedna godina“, rekao je Lazarević.

Lazarević je izrazio nadu da će se od naredne godine aktivno krenuti u rješavanje pitanja zdrave životne sredine u opštini Pale.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

E, zaista je prijeko potrebno zabraniti loženje uglja! A nova toplana biće „malo sutra“???