Napredak za 345 mjesta na Vebometriks listi

6

Univerzitet u Istočnom Sarajevu na najnovijoj svjetskoj Vebometriks /Webometrics/ rang listi napredovao je za 345 mjesta u odnosu na rangiranje iz januara ove godine i trenutno je na 3.441. poziciji svjetskih univerziteta od rangiranih više od 31.000.
U odnosu na jul prošle godine, Univerzitet u Istočnom Sarajevu napredovao je za 2.037 mjesta.

„Značajno poboljšanje pozicije Univerziteta u Istočnom Sarajevu uslijedilo je zbog velike posvećenosti i rada svih zaposlenih nastavnika i saradnika na Univerzitetu, posebno u oblasti nauke i istraživanja, a nakon niza mjera koje je preduzelo i realizovalo rukovodstvo Univerziteta“, saopšteno je iz ove visokoškolske ustanove.

Na nivou BiH Univerzitet u Istočnom Sarajevu nalazi se na petom mjestu od rangiranih 48 visokoškolskih ustanova.

Vebometriks je svjetski priznata rang lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog instituta.

Rangiranje visokoškolskih ustanova se vrši na osnovu tri indikatora: vidljivost univerziteta, otvorenost univerziteta i izvrsnost u naučno-istraživačkom radu.

Prvih pet mjesta u svijetu na Vebometriks listi zauzimaju američki univerziteti. Prvi je Harvard, a slijede Stenford, Tehnološki institut u Masačusetsu /MIT/, Berkli i univerzitet u Mičigenu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
6 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Nije loša pozicja univerziteta od 31000 rangiranih, lijepo je i 3441 mjesto, ali kad bi se šalili. Napredak se može mjeriti puževom brzinom, za jedan vijek možemo se nadati u top 1000 univerziteta. Nema informacije jesu li rangirani univerziteti iz Azije i Afrike, i kakva je konkurencija. Među lošim ako si imalo bolji, nije za neku pohvalu i hvalisanje. Šta je sa Sarajevskim univerzitetom nema podataka na kom je on mjestu na rang listi?

ma kakve rang liste, ko ih je sastavljao… kako moze univerzitet napredovati a broj studenata se smanjivati? ova rang lista ima istu vrijednost kao da sam je ja sastavljao… a ja kad nesto sastavim, to se odma’ rastavi…

Najbolje rangirani bh univerzitet je Univerzitet u Sarajevu (1505), zatim slijede Univerzitet u BL (2547), International University of Sarajevo (3342), Univerzitet u Tuzli (3395), pa onda UIS.

To sam i očekivao, da Univerzitet u Istočnom Sarajevu „kasni“ skoro za 2000 mjesta iza Univerziteta u Sarajevu. Obzirom kakvu „klasu“ profesora imamo i kvalitet nastave i nastavnih programa. Čast izuzecima, mislim na profesore-predavače koji su u manjini, i koji ne mogu bitno uticati na kvalitet budućih stručnjaka i njihove profesije. Zato imamo hipereprodukciju kadrova koji nikom ne trebaju.

Nevene, razlog zašto je Univerzitet u Sarajevu bolje rangiran je duža tradicija, i veći broj fakulteta, jer on postoji preko 70 godina, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu postoji 28 godina. Logično je da se za 70 godina može više uraditi, nego za 28, prije svega mislim na naučne publikacije. Ali to uopšte ne znači da je teže završiti Univerzitet u Sarajevu, naprotiv. Studiram pravo na Palama, i odlično znam koliko truda i rada je potrebno da bi se završio Pravni fakultet Istočno Sarajevo. Građansko procesno pravo sam polagao dvije godine, iz knjige koja ima preko 900 stranica, a isti taj ispit u Sarajevu se polaže po mnogo tanjoj knjizi i po mnogo blažim kriterijumima. I tako je sa većinom drugih ispita. Mnogi studenti su se sa Pala prepisali u Sarajevo jer je mnogo lakše. Na Univerzitetu Istočno Sarajevo ima odličnih profesora, koji su cijenjeni i priznati mnogo dalje od BiH, koji su veliki stručnjaci, čije se mišljenje veoma cijeni i poštuje u akademskim krugovima širom svijeta. A i pogledajmo afere na Univerzitetu u Sarajevu, recimo Medicinski fakultet, i sumnjivi doktorat profesorice Sebije…

Ja sam mislio na prijeratno stanje na univerztitetima uopšte, i sada ne mogu se mjeriti, dođe mu ko nebo i zemlja. Ovo što si napisao stoji da je tako.