Najviši zvaničnici Srpske sa roditeljima 12 banjalučkih beba

0

BANJALUKA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković razgovarali su danas u Banjaluci sa roditeljima 12 banjalučkih beba koja su prije 30 godine umrle usljed nedostatka kiseonika.

Dodik je naveo da danas kada se sjećamo zločina nad nevinim banjalučkim bebama zna da bol i tuga ne jenjavaju već 30 godina.

„Razgovarao sam s porodicama umrlih beba i, pored saosjećanja s njima, smatram da ih Pepublika Srpska ne smije nikad zaboraviti jer su sinonim za neviđeni poraz humanosti“, napisao je Dodik na „Tviteru“.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN, u maju i junu 1992. godine, bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna iste godine u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Trinaesta beba Slađana Kobaš izgubila je bitku za život sa 14 godina, a 14. bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Dodik: Još dugo neće biti referiranja Savjeta bezbjednosti UN prema ovom zločinu

BANJALUKA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je očigledno da još dugo neće biti saopštenja Savjeta bezbjednosti UN u kojem se referira prema smrti 12 banjalučkih beba usljed nedostatka kiseona, ali da će se potruditi da im ukaže da bi to trebalo da urade.

„Očekivati pravdu za ovo gotovo je jurišanje na vjetrenjače. Ono što bi mogli da uradimo jeste da zatražimo stav današnje strukture Savjeta bezbjednosti o tome“, rekao je Dodik novinarima nakon polaganja vijenaca i cvijeća na Spomen-obilježje „Život“.

On je dodao da će se potruditi da Savjet bezbjednosti obavijesti i ukaže na to da bi trebalo kroz relevantne odluke referirati se na činjenicu da neki ljudi u tom periodu nisu bili sposobni da sagledaju opasnost i nisu bili humani.

Dodik je istakao da je to bio gnusan, zločinački čin „velikih koji su neodgovorni prema malima i kojima nije stalo ni do malog ni do velikog života“.

„Vodeća zemlja tog vremena učinila je sve ovo, jer je ona držala sudbinu tih beba. Nisu našli za shodno da na prigodan način reaguju na samu informaciju da se ovdje desilo tako nešto. Oni su scenario za nas napisali davno. Mi smo za njih generalni krivci i zato su i stradale te bebe koje su rođene na prostoru gdje su Srbi dominantno većina“, rekao je Dodik.

On je konstatovao da i danas živi matrica iz tog vremena prema kojoj se pokušavaju, sada na politički način, kažnjavati samo jedni, odnosno Srbi.

Dodik je naglasio da je jedino u okolnostima mira i stabilnosti moguće nastaviti sjećati se nedjela Savjeta bezbjednosti i razvijati naše živote i identitet, te poručio da će to da obezbijedi zajedno sa predsjednikom Srpske Željkom Cvijanović. „Mir je naša vrhunska zakletva i toga ćemo se pridržavati“, zaključio je Dodik.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna iste godine u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare