Najviše oboljelih od paničnog poremećaja

0

U Centar za mentalno zdravlje na Palama dnevno se, u prosjeku, javlja oko 30 pacijenata, a najveći broj njih boluje od paničnog poremećaja, izjavila je Srni šef ovog centra Aleksandra Garić. “Za ovu vrstu bolesti trebalo bi da postoji neko objašnjenje, s obzirom da ona predstavlja vid posttraumatskog stresnog poremećaja”, pojasnila je Garićeva.


S obzirom da je prošlo dosta godina od kraja rata i katastrofalnih iskustava, kaže Garićeva, posttraumatski stresni poremećaj sada bi trebalo da se tretira kao trajni poremećaj ličnosti.

To su ljudi koji su asocijalni, koji se nigdje ne uklapaju i koji se ne snalaze, rekla je Garićeva, navodeći da je u većini slučajeva riječ o ratnim veteranima.

Garićeva je istakla da je jedan od uzroka poremećaja to što se u čovjeku godinama nakupi mnogo patnje i straha koji se na kraju odražavaju kao panični poremećaj.

Prema njenim riječima, broj pacijenata ovog centra bio bi mnogo veći kada oni, iz stida i straha da okolina ne sazna za njihove psihičke probleme, ne bi išli u druge centre za mentalno zdravlje.

Ona je najavila i skori dolazak stručnjaka iz Beograda koja će raditi i sa djecom koja imaju probleme, kao i sa djecom sa posebnim potrebama.

Garićeva je rekla da se u centar javljaju i bračni parovi koji imaju probleme, kao i pacijenti koji imaju problema sa narkomanijom, a koji se liječe “suboksonom”, jednim od najsavremenijih lijekova na svjetskom nivou.

Kao najveći problem u radu Centra Garićeva je navela nedostatak automobila kojima bi se moglo ići i u kućne posjete i istakla da se trenutno snalaze na razne načine, zbog čega ispaštaju i zaposleni u Centru i pacijenti.

Ona je istakla da je Centar počeo sa radom tek u maju ove godine i da nemaju tačne statističke podatke, jer nisu elektronski povezani sa ostalim centrima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments