Najezda osolikih muva

0

Tropske vrućine koje su proteklih dana zadesile Republiku Srpsku donijele su i najezdu muva, za koje stručnjaci smatraju da su stigle iz Afrike. Osolike muve ili cvijetne, prašilice, lebdjelice jako podsjećaju na pčele ili ose, ali nisu agresivne ni opasne po ljude.

Ova vrsta muve ima žaoku ali samo kao upozorenje, njome me mogu ubadati niti imaju otrov. Familija Syrphidae pripada redu Diptera, klasi insekata. Ova familija je poznatija pod nazivima osolike muve, a važna obilježja odraslih jedinki su ishrana polenom i nektarom, kao i na specifičan način njihovog letenja.

Ženke osolike muve ostavljaju veliki broj jaja, od čega se izleže samo deset posto. Međutim zbog kašnjenja sezone i nedostatka hrane preživljava tri ili četiri puta više jedinki, pa se ova pojava naziva eksplozija populacije.

Ova vrsta opstaje na nadmorskim visinama i preko 3000 m, a njihova pojava u našim krajevima vezana je za toplotni talas koji je pogodio južnu Evropu, ali i klimatske promjene u Republici Srpskoj koje su uticale na kašnjenje sezone i nedostatak hrane.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare