Najbolja predstava „Mriješćenje šarana“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predstava „Mriješćenje šarana“ u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta Republike Srpske proglašena je najboljim teatarskim ostvarenjem ovogodišnjeg jubilarnog 20. Međunarodnog festivala malih scena i monodrame, koji je održan u Istočnom Sarajevu.
Prema ocjeni stručnog žirija, najbolja monodrama je „Nadežda Petrović“ koju je na scenu iznijela glumica Biljana Đurović.

Titulu najbolje glumice ponijela je Nela Mihailović za izuzetno odigranu ulogu Lize u predstavi „Mali bračni zločini“, a za najboljeg glumca proglašen je doajen jugoslovenskog glumišta Irfan Mensur, koji je ostvario i samooblikovao lik u monodrami „Glumac kaži nešto smešno“.

Festival je trajao od 8. do 12. decembra u Kulturnom centru u Istočnom Sarajevu. Stručni žiriji činili su Rade Simović, Vitomir Mitrić i Dragan Elčić.

Nakon dodjele nagrade, glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Aleksandar Stojković rekao je novinarima da je ovo jedna u nizu nagrada koju su dobili za predstavu „Mriješćenje šarana“.

„Nama je radost doći u Istočno Sarajevo, pogotovo što ovdje ne postoji stalno pozorište i stalni repertoar, što nije dobro za građane u Istočnom Sarajevu i za Republiku Srpsku. Osim Narodnog pozorišta, koje je krovno pozorište, moramo imati pozorišta i u drugim gradovima da bi ljudi mogli dolaziti i oplemeniti svoj duh“, smatra Stojković.

Predsjednik žirija Rade Simović rekao je sinoć da su mišljenja da je ovogodišnji festival donio široku lepezu različitih pozorišnih žanrova, glumačke igre, tematskih i sadržajnih poruka.

„Iz tih razloga zaslužuje ocjenu da ponese epitet najbolje selektovanog i organizovanog Festivala u njegovoj jubilarnoj istoriji“, naveo je Simović.

Simović, kao i druga dva člana žirija, sugerisali su da se u budućnosti potrebno usmjeriti prema domaćem dramskom tekstu i izvornoj pozorišnoj produkciji Republike Srpske.

Tokom održavanja festivala, publika je mogla pogledati izložbu prvog, ratnog Festivala monodrame održanog prije 20 godina u Hadžićima, koji predstavlja ozbiljan dio kulture Republike Srpske.

Simović je naveo da se ovaj festival razvijao onako kako se razvijala i Republika Srpska, u svim svojim usponima i padovima.

„Raduje me što je taj prvi festival bio dobro organizovan i na visokom umjetničkom nivou. Slično, ili gotovo isto, desilo se i sa ovim festivalom, s tim što smo rekli da se nekako izgubila dimenzija domaćeg dramskog teksta, posebno iz Republike Srpske, BiH i regiona. O tome direkcija festivala ubuduće mora povesti računa“, izjavio je Simović.

Publika u Istočnom Sarajevu u proteklih pet dana imala je priliku da pogleda pet predstava i četiri monodrame, koje su izveli članovi kulturnih institucija kao što su Narodno pozorište iz Beograda, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, kao najstarije srpsko pozorište, te Narodno pozorište iz Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare