Nagrađen slikar iz Pančeva Dragoslav Husar

0

Slikar iz Pančeva Dragoslav Husar dobitnik je nagrade za najbolje umjetničko djelo na četvrtom „Likovnom saboru“ na Palama u konkurenciji 15 umjetnika iz Republike Srpske, Srbije i Slovačke.


Husar je dobio novčanu nagradu u iznosu od 200 evra i slikarsko pismo.

Predsjednik Udruženja ljubitelja umjetnosti Pale /ULJUP/ Goran Šinik rekao je Srni da autori sami biraju teme koje će naslikati i da je odlukom žirija za najbolje djelo ocijenjen pejzaž autora Dragoslava Husara, rađen akvarel tehnikom.

On je istakao da će slike ovih umjetnika ostati u legatu ULJUP-a.

Šinik je najavio da će u petak, 14. jula, biti održana nova izložba slika na paljanskom šetalištu.

„To će biti naš tradicionalni `Monmartr`, kako smo ga u šali nazvali. Slike će biti izložene na šetalištu da bi bile na oku građana i da oni sami procijene koliko vrijede i koliki je značaj same kolonije za naš grad“, izjavio je Šinik.

Na „Monmartru“ će se birati najbolja slika koja je nastala na koloniji, a izabraće je članovi ULJUP-a.

Zamjenik direktora Muzeja u slovačkom gradu Košice Martin Jarinkovič rekao je da mu drago što je došao u Republiku Srpsku i posjetio ovu likovnu koloniju.

„Ovo je lijepa zemlja sa druželjubivim i dobrim ljudima. Ovaj kraj utiče na slikare zbog okoline i divne prirode, kao što je Romanija“, kaže Jarinkovič.

On je dodao da su predstavnici ULJUP-a posjetili Muzej u Košicama i predstavili mnogo lijepih slika.

„Mnogo godina nije bilo izložbi u našem muzeju, tako da su stanovnici Košica bili oduševljeni umjetnošću sa ovih krajeva“, rekao je Jarinkovič i istakao da bi bilo dobro da se nastavi tradicionalna saradnja Muzeja u Košicama i Udruženja ljubitelja umjetnosti Pale.

Slikar iz Slovačke Janko Gal rekao je da je prvi put u Republici Srpskoj, te da je upoznao mnogo ljudi dobrog srca.

„Ovdje ima odličnih slikara, lijepo se družimo i drago mi je što sam imao priliku da učestvujem na `Likovnom saboru`“, naveo je Gal i dodao da je na svojoj slici predstavio umjetnost Slovačke.

Udruženje ljubitelja umjetnosti Pale /ULJUP/ nastalo je prije tri godine. NJihov osnovni cilj je organizacija manifestacija iz oblasti likovne i muzičke umjetnosti, pozorišta, književnosti i filma.

„Likovni sabor“, koji se održava u galerijama Udruženja ljubitelja umjetnosti Pale, otvoren je u nedjelju, 9. jula, a trajaće do petka, 14. jula.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare