Nadomak Foče otvoreno atraktivno sportsko penjalište

0
Nadomak Foče otvoreno atraktivno sportsko penjalište

FOČA – U kanjonu rijeke Bistrice, na stijeni Ozren, nadomak Foče, danas je otvoreno sportsko penjalište, koje su zajedno uredili članovi domaćeg Spasilačkog kluba „Volf“ i Penjačkog kluba „Ikstrim“ iz Banjaluke.

Na otvaranju penjališta okupilo se oko 80 zaljubljenika u ovaj ekstremni sport iz Beograda, Užica, Banjaluke, Sarajeva, Mostara, Cetinja, Nikšića, Goražda i Foče.

Raskresivanje i bušenje litica, kao i uređenje prilaza stijeni, počelo je prije dvije godine i za sada je obilježeno 15 smjerova visine od osam do 30 metara, a u planu su i novi smjerovi do 60 metara.

Predsjednik Spasilačkog kluba „Volf“ Nenad Ikonić kaže da namjeravaju obilježiti nove smjerove i do 60 metara visine na penjalištu Ozren, a da još jedno prirodno penjalište planiraju napraviti i u Nacionalnom parku „Sutjeska“.

„Ovo je novi turistički proizvod opštine Foča. Penjalište je atraktivno, što su danas potvrdili i penjači iz BiH, Crne Gore i Srbije, a nalazi se na lijepoj i pristupačnoj lokaciji u blizini magistralnog puta Foča-Sarajevo“, objasnio je Ikonić.

Instruktor penjanja u Spasilačkom klubu „Volf“ Jelena Simović rekla je da je uloženo mnogo truda, rada i entuzijazma, te je pozvala sve koji vole sportsko penjanje da dođu i uživaju.

Ona je napomenula da je penjalište izgrađeno kroz projekat „Zdravo, komšija“ uz podršku Ambasade SAD u BiH.

Alpinista sa Cetinja Rajko Popović kaže da je penjalište idealno i da će ga preporučiti svima u Crnoj Gori koji vole ovaj sport.

„Impresioniran sam, stijena je idealna, zdrava sa dobrim hvatovima. Evo samo što smo se raspakovali, sin je ispeo dva najteža smjera“, priča Popović.

Oduševljene su i Sarajlije, koje obećavaju da će biti redovni posjetioci penjališta na, kako je mještani zovu, šiljatoj stijeni.

„Vratićemo se i nadam se da ćemo tada i kampovati, ima odlično mjesto za kampovanje, tu je izvor sa vodom“, kaže Namir Duraković iz Sarajeva.

Težinu novog penjališta isprobali su i penjači iz Užica. „Tu smo da proširimo druženje u našem regionu. Trudićemo se da u budućnosti posjetimo još penjališta u BiH“, kaže Radoslav Knežević iz Užica.

Poljak Mihal Šameto pohvalio je fočanske „vukove“ da su odlično uradili posao. „Prelijepo je, super, ima i težih i lakših smjerova, za svakoga“, kaže Šameto.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments