Nadarena šahistkinja Đurđina Gajović

0

Desetogodišnja učenica petog razreda Osnovne škole „Pale“ Đurđina Gajović, osim što je odličan đak, talentovana je mlada šahistkinja koja svaku osvojenu medalju posveti svome pokojnom ocu.

Gajovićeva kaže za Srnu da ju je otac naučio šahu kada je imala sedam godina, jer je to dobra i korisna igra koja doprinosi boljem, bržem i kreativnijem razmišljanju.

Ona objašnjava da je šah igra u kojoj su važni samokontrola i sposobnost koncentracije.

„Prvo mjesto osvojila sam prošle godine na Kadetskom i Omladinskom prvenstvu Republike Srpske u kategoriji djevojčica do deset godina“, ističe Gajovićeva.

Nakon toga, otišla je na državno takmičenje u Banju Vrućicu u Teslić, gdje je osvojila četvrto mjesto.

Prema njenim riječima, ove godine išla je na republičko takmičenje koje se održavalo u Bijeljini, na kome je bila četvrta pošto joj jedna partija „izmakla“, a mogla je osvojiti i prvo mjesto.

Ona ističe da je trenira Boris Popić u Šahovskom klubu „Romanija“ Pale, koji obuhvata oko petnaestak juniora u dobi od 10 do 12 godina.

Učiteljica Milijana Lizdek ističe da je Đurđina u školi izuzetna – u svemu najbolja, ali da se njen talenat najviše ističe kroz šah i recitovanje.

„Kada je riječ o recitovanju, na svakom takmičenju u našoj regiji u svojoj kategoriji uvijek osvaja prvo mjesto“, napominje Lizdekova.

Ona ukazuje na to da Đurđinina majka sama radi, odgaja troje djece, pa bi bilo dobro da opština, neke ustanove i organizacije na neki način pomognu nadarenoj djeci.

Đurđina sama finansira odlaske na takmičenje u šahu.

Lizdekova vjeruje da će nadarene djece biti još više i da se treba nadati tome da će društvo to prepoznati.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare