Nacionalni park „Sutjeska“ obilježio pet i po decenija postojanja

0
Nacionalni park

FOČA – U Spomen-kući Bitke na Sutjesci u Dolini heroja na Tjentištu danas je održana svečana akademija povodom pet i po decenija od osnivanja Nacionalnog parka „Sutjeska“, najstarijeg u BiH.

Predstavljeni su rezultati rada ovog zaštićenog područja jedinstvene prirode, koje je specifično i zbog istorijskog značaja, jer je bilo poprište najveće bitke na području Jugoslavije u Drugom svjetkom ratu.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i nekadašnji rukovodioci Parka, među kojima Nedžib Aganović koji je upravljao parkom šest godina, od 1972. do 1978. godine.

„Tada je izgrađen hotel `Mladost`, paviljoni, ali i putevi. Imali smo omladinske radne akcije i nikada nije bila smjena ispod 300 brigadira, a moje radno vrijeme nikad nije bilo ispod 12 časova“, podsjetio je Aganović.

On je dodao da je impresioniran rezultatima koji su postignuti u novije vrijeme.

„Vidim da je direktor Dejan Pavlović, kojeg sam upoznao prošle godine, veliki entuzijasta i da će Nacionalni park doživjeti još veći procvat“, naveo je Aganović.

Za jubilarnu godišnjicu izašla je i monografija „Sutjeska – 55 godina zaštite i očuvanja nasljeđa“.

„Kroz monografiju se mogu viedjeti različiti specifikumi Sutjeske – od prvih kulturnih stratuma, preko tente Tjentišta do moderne destinacije prvorazrednog značaja“, rekao je autor monografije Đorđe Vuković, stručni saradnik za kulturno-istorijske vrijednosti u Nacionalnom parku.

Za vrijeme bivše Jugoslavije, Tjentište je, kao mjesto najvećeg stradanja u Drugom svjetskom ratu, bilo hodočašće svih jugoslovenskih naroda, a danas je sve prepoznatljivije po prirodnim ljepotama.

Planinski vijenac sa vrhovima višim od 2.000 metara, među kojima je najviši u BiH – Maglić, zatim Zelengora sa osam glečerskih jezera, prašuma Perućica sa vodopadom Sakavac, kanjon Sutjeske, Dolina heroja sa spomen-kompleksom i najvećim otvorenim bazenom na Balkanu, kao i muzički festival „OK fest“ razlozi su zašto turisti iz cijelog svijeta posjećuju ovo područje.

Uprava parka iz godine u godinu ulaže u nove smještajne kapacitete, a odnedavno su u funkciji nove luksuzne vile.

„Kako su otvoreni novi objekti, već od februara neprestano imamo noćenja, tako da iz dana u dan imamo sve više gostiju“, rekao je direktor Nacionalnog parka „Sutjeska“ Dejan Pavlović.

On je napomenuo da je u ovoj godini u planu obnova muzeja Spomen-kuće Bitke na Sutjesci, čije je otvaranje zakazano za oktobar, a u saradnji sa američkom Ambasadom gradiće se i planinarski dom na izletištu Suha, u kanjonu Sutjeske.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske najavljuju da će ubrzo početi sanacija klizišta ispod spomenika Bitke na Sutjesci.

Pomoćnik ministra Svjetlana Radusin navodi da će radovi koštati dva miliona KM, a da je Vlada Srpske obezbijedila jedan milion KM.

„Nadamo se da ćemo obezbijediti donacije iz susjednih država, prvenstveno iz Srbije, Crne Gore i Makedonije, a dio i od međunarodnih organizacija“, rekla je Radusin.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare