Načelnik podržao inicijativu za sjednicu Skupštine opštine Foča o izgradnji MHE

0

FOČA – Udruženje građana „Bjelava“ saopštilo je da je načelnik opštine Foča Milan Vukadinović podržao njihovu inicijativu za održavanje sjednice Skupštine opštine o problemu izgradnje male hidroelektrane na slivu rijeke Bjelave, na osnovu peticije koju je potpisalo 3.000 građana Foče kojom su izrazili nezadovoljstvo i protivljenje planiranoj izgradnji MHE.

Predstavnici Udruženja „Bjelava“ održali su sastanak sa Vukadinovićem na kojem su mu u pisanoj formi dostavili hronološki slijed događaja i aktivnosti mještana sela u slivu rijeke Bjelave, neformalne grupe građana „Sačuvajmo rijeke Foče“, predstavnika potpisnika peticije protiv izgradnje MHE u opštini Foča, kao i Udruženja „Bjelava“, koji ukazuju na niz nezakonitih radova investitora, kao i propusta opštinskih i republičkih institucija da radove zaustave u prethodnom periodu, navedeno je u saopštenju.

„Novoizabrani načelnik opštine smatra da sjednica mora biti organizovana tako da se predstavnicima Udruženja `Bjelava` dozvoli ravnopravno učešće u diskusiji sa odbornicima, predstavnicima opštine Foča i ostalim zainteresovanim stranama – investitorom, predstavnicima Vodovodnog preduzeća `Izvor` i resornog ministarstva. Osim toga, načelnik je predložio i ponudio pomoć u organizovanju sastanaka sa svim klubovima odbornika i samostalnim odbornicima na kojima bi odbornici prije sjednice imali priliku da se detaljnije upoznaju o situaciji i hronologiji radova na Bjelavi“, kaže se u saopštenju.

Iz Udruženja „Bjelava“ dodaju da je na prvom njihovom sastanku sa čelnim čovjekom Foče razgovarano i o pronalaženju najboljeg načina za zaštitu gradskog vodovoda, te da je Vukadinović obećao da će se prvi put na terenu obilježiti zone zaštite izvorišta i onemogućiti nelegalni radovi u zonama zaštite koji mogu da dovedu do ugrožavanja snabdijevanja grada čistom vodom.

„Izuzetno smo zadovoljni što je novoizabrani načelnik opštine Foča stavio kao prioritet građane, te njihovu borbu protiv neregularnosti i nepravilnosti koje su učinjene ranije. Duboko vjerujemo da je novi načelnik prepoznao ozbiljnost problema nelegalnih radova u slivu rijeke Bjelave i nadamo se da će djelovati u skladu sa obećanjima datim na sastanku i interesima građana Foče“, ističu iz ovog udruženja.

Borci protiv gradnje MHE, kako su naveli, upoznali su načelnika i o činjenici da vodenica porodice Vujičić, koja je pod zaštitom referentne republičke ustanove, ni po zakonu ne smije biti ugrožena nikakvim daljim radovima u njenoj blizini.

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare