Načelnik opštine primio djecu iz Njemačke

0

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević primio je danas učenike i nastavnike iz NJemačke koji borave na Palama u okviru projekta razmjene učenika.

Kovačević je istakao da su veoma važni ovakvi projekti, jer djeca na Palama malo znaju o drugim kulturama, kao što je njemačka, zbog slabih finansijskih mogućnosti da putuju.

„Kroz ovakve projekte djeca se obrazuju, stiču nova iskustva, upoznaju nove kulure i gradove“, rekao je Kovačević i dodao da se na ovaj način promovišu Pale, Republika Srpska i BiH.

Prema njegovim riječima, u NJemačkoj se vrlo malo zna o turističkim destinacijama kao što je Jahorina i drugoj turističkoj ponudi ovog kraja.

Kovačević je naveo da je opština, u skladu sa svojim mogućnostima, pomogla ovaj projekat i pomagaće ih i ubuduće.

On je najavio da će grupa djece sa Pala boraviti i u bratskoj opštini Pomaz u Mađarskoj.

Današnjem prijemu kod načelnika prisustvovali su učenici i nastavnica Osnovne škole „Pale“ koji su ugostili svoje drugare iz NJemačke.

Nastavnik njemačkog jezika u ovoj školi Dragana Obućina rekla je da projekat razmjene djece realizuje organizacija „SHL“ iz Sarajeva u saradnji sa Ambasadom NJemačke u BiH.

Ona je navela da su djeca sa Pala već boravila u NJemačkoj, a ovo je uzvratna posjeta i djeca su smještena u porodicama.

Obućina je dodala da u sedmodnevnoj posjeti svojim vršnjacima na Palama boravi sedmoro djece iz NJemačke.

Prema njenim riječima, juče su obišli Mostar sa još jednom grupom djece iz NJemačke koja su smještena u Sarajevu, danas će posjetiti njemačku Ambasadu u Sarajevu, a za sutra je planiran boravak na Jahorini i odlazak u pećinu „Orlovača“.

Ona je dodala da su planirane i posjete Andrićgradu i Mokroj Gori, a dva dana djeca će prisustvovati nastavi u Osnovnoj školi „Pale“.

Nastavnica iz Volfsburga Regina Hop rekla je da zajedno sa svojim učenicim učestvuje u ovom projektu razmjene učenike i da su veoma zadovoljni kako su primljeni na Palama gdje su im učenici pripremili prezentaciju o ovom mjestu.

Učenica OŠ „Pale“ Jelena Kovač kaže da je u oktobru boravila u Volfsburgu, a sada su oni ugostili djecu iz NJemačke kojoj će nastojati da pokažu sve znamenitosti, kao i da ih upoznaju o običajima i našoj kulturi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare