Načelnik očekuje status grada do kraja godine

0

ZVORNIK – Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović izjavio je danas da očekuje da će Zvornik dobiti status grada do kraja godine.

Stevanović je naglasio da je dalji cilj strategije razvoja Zvornika osnivanje još jedne industrijske zone.

„U narednom periodu kupićemo nekadašnje građevinsko preduzeće `Inženjering`, čiji prostor zauzima 7,5 hektara zemljišta i tu ćemo smjestiti novu industrijsku zonu i sačekati investitore“, rekao je Stevanović i podsjetio da je u već formiranoj poslovnoj zoni u Karakaju, gdje je nekada bila smještena firma „Jadar“, posao dobilo stotinjak radnika.

On je u emisiji „Razglednice Zvornika“ Radija Republike Srpske, koja je emitovana iz Zvornika, rekao da strategjom razvoja grada mora biti bolje riješeno centralno grijanje.

„Zvornik je jedini grad u Republici Srpskoj koji koristi za grijenje prirodni gas, a koji je u ovom momentu veoma skup energent. Naši građani plaćaju skupo grijanje i mi u naredne dvije godine moramo riješiti način grijanja grada kako bismo sačuvali i ekološku komponentu i komfor koji daje plin, a istovremno da pojeftinimo grijanje“, rekao je Stevanović.

Ističući da su velika sredstva uložena u podsticaje za poljoprivredu, Stevanović je istakao da do kraja godine očekuje veliki program podrške voćarima od stranih donatora, uz podršku lokalne zajednice, za oko 150 hektara novih zasada jagodičastog voća.

„Na taj način ćemo, uz proizvodnju povrtarskih kultura, prije svega krastavca i paprike, i uz našu podršku stočarskoj proizvodnji, dati značajan impuls razvoju poljoprivrede“, rekao je Stevanović.

Načelnik opštine Zvornik rekao je da je jako ponosan što je u vrijeme, kada je on na toj funkciji, počela gradnja Sabornog hrama u Zvorniku, gdje je lokalna zajednica dala značajan doprinos da građevinski i fasadni radovi hrama, čija je gradnja počela prije osam godina, budu skoro završeni.

Stevanović je podsjetio i na kapitalne projekte koji su realizovani u proteklom periodu.

„Zajedno sa Vladom Republike Srpske imali smo značajna ulaganja, prije svega u osnovno i srednje obrazovanje, gdje je u posljednjih sedam godina uloženo četiri miliona KM. Izgrađene su dvije nove osnovne škole u Karakaju i Branjevu, te dvije fiskulturne sale u osnovnoj školi Čelopeku i Srednjoškolskom centru u Zvorniku“, rekao je Stevanović.

On je dodao da je u zajedničkom projektu sa Vladom Republike Srpske urađen projekat rekonstrukcije gradskih ulica, vrijedan skoro četiri miliona KM, gdje je promijenjena sva podzemna infrastruktura, urađeni kolovozi, trotoari i šetališta.

Govoreći o saradnji sa susjednim opštinama, Stevanović je rekao da su Zvornik i Mali Zvornik praktično jedna duša.

„Drina, kao i granica, koja je napravljena devedesetih godina pošlog vijeka, geografski su nas rastavili, ali mi smo jedno. Svakodnevno više hiljada naših i sugrađana iz Malog Zvornika prelaze sa jedne na drugu obalu, neko na školovanje, neko na posao, neko u kupovinu, a neko da posjeti svoje najbliže“, rekao je Stevanović i dodao da su ova dva grada jedno što se tiče odnosa stanovništva.

„Sa gradom Loznica imamo odličnu saradnju, kao i sa ostalim susjednim opštinama“, rekao je Stevanović i najavio da je blizu potpisivanje povelje o bratimljenju sa opštinom Sremska Mitrovica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare