Načelnik i dalje bez podrške za kreditno zaduženje

0

Skupštinska većina u Opštini Pale koju čine odbornici stranaka Saveza za promjene danas je ponovo odbacila prijedlog načelnika Boška Jugovića /SNSD/ da se u dnevni red sjednice Skupštine opštine uvrsti razmatranje kreditnog zaduženja Pala i izmjena regulacionog plana za Koran tri, neophodna za izgradnju tržnog centra „Tropik“.

Jugović je nakon sjednice izrazio razočarenje ovakvom odlukom Skupštine opštine, ocijenivši da je vidljiva duboka podijeljenost vlasti i opozicije o ključnim pitanjima.

„Kreditom bi relaksirano bila finansirane investicije“, rekao je Jugović novinarima i dodao da postoji mogućnost da zbog neusvajanja regulacionog plana investitori odustanu od izgradnje novog tržnog centra.

Navodeći da skupštinska većina podršku ovim njegovim prijedlozima uslovljava određenim kadrovskim rješenjima, Jugović je rekao da ne želi da pristane na to.

„Treba da se pomire sa tim da sam na izborima izabran za načelnika“, istakao je Jugović i pozvao Savez za promjene da podrži rješenja od kojih će stanovnici Pala imati koristi.

On je objasnio da bi od kreditnog zaduženja, koje bi, prema ranijim podacima, iznosilo 1,5 miliona KM, bila stvorena mogućnost da opština, pored redovnih obaveza i izmirenja ličnih dohodaka, investira u infrastrukturu i radna mjesta.

Jugović je dodao da je od prethodnog načelnika Pala Miodraga Kovačevića /SDS/ naslijedio deficit od 800.000 KM i, završno sa krajem prošle godine, neplaćene obaveze u iznosu 1,8 miliona KM.

„Kako to finansirati bez kredita, kad samo za plate treba tri miliona KM, a dnevni priliv u opštinski budžet iznosi 15.000 KM“, upitao je Jugović.

On je dodao da se Opština bori za nastavak kredita za Vodovod i kanalizaciju, iz kojeg bi bila finansirana izgradnja kanalizacije duž korita Miljacke. Jugović navodi da treba razmišljati i o budućnosti „Famosa“ i Olimpijskog centra „Jahorina“.

Prema Jugovićevim riječima, opstruisanjem njegovih prijedloga nastoji se stvoriti slika da je nesposoban načelnik.“Ako je opoziv rješenje, neka postave to pitanje. Nemam podršku ni za najprostija pitanja, a ne velika. Želim saradnju i spreman sam za dogovor“, istakao je Jugović.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Predrag Vučićević /PDP/ rekao je da skupštinska većina čiji je član nije podržala prijedlog za kreditno zaduženje jer to nije dobar pristup.

„Ako nismo prethodnom načelniku dali da se kreditno zaduži, ne znam zašto bi to sad uradili“, rekao je je Vučićević tvrdeći da je moguće da se deficit sanira bez kredita.

Kada je riječ o izmjeni regulacionog plana, on je naveo da je Ekonomski tim SDS-a tražio da se preispita opravdanost izgradnje novog tržnog centra budući da na Palama postoje već dva tržna centra i uskoro treba da počne da radi novoizgrađena tržnica, zbog čega je odgođeno izjašnjavanje o ovom prijedlogu načelnika.

„Da je u pitanju proizvodnja, sutra bi održali vanrednu sjednicu Skupštine opštine i sve usvojili“, rekao je Vučićević, izrazivši rezervu da li bi stvarno bio izgrađen tržni centar „Tropik“ ili bi zemlja bila preprodata.

Šef Kluba odbornika SDS-a Bojan Ninković rekao je da će odbornici ove stranke glasati o izmjeni regulacionog plana tek kada se razjasni kompletna slika o pitanju izgradnje novog tržnog centra, tvrdeći da odgađanje donošenja odluke neće uticati da „Tropik“ eventualno odustane od odluke da gradi novi objekt na Palama.

On dodaje da su se u predizbornoj kampanji svi izjašnjavali protiv kreditnog zaduženja opštine.

„Mi svoje obećanje građanima nećemo pogaziti, a opština može funkcionisati i bez kredita“, istakao je Ninković navodeći da rješenje može biti i u smanjenju javne potrošnje.

Dejan Kojić iz DNS-a izrazio je žaljenje što skupštinska većina nije izrazila spremnost da podrži izmjenu regulacionog plana, odnosno izgradnju tržnog centra „Tropik“.

On je naveo da bi samo od građevinskog uređenja zemljišta za novi tržni centar u budžet Opštine bilo inkasirano pola miliona KM, a da bi po njegovom završetku posao dobilo između 50 i 60 ljudi.

Skupština opštine Pale danas za vršioca dužnosti direktora Javne zdravstvene ustanove Dom zdravlja „Pale“ imenovala dosadašnjeg direktora Vladimira Lučića, dok je za vršioca dužnosti direktora Javne ustanove za kulturu i sport „Kulturno–sportski centar“ imenovan Marko Sikima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare