Na vrijeme zamijeniti lične dokumente

0

ISTOČNO SARAJEVO – Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo poziva građane, kojima ističe ili je istekao rok važenja ličnih dokumenata, da podnesu zahtjev za zamjenu i izvrše svoju zakonsku obavezu.

Na području opština u nadležnosti CJB-a Istočno Sarajevo do kraja ove godine ističe ukupno 14.550 vozačkih dozvola, 30.147 ličnih karata i 3.547 putnih isprava.

Do sada na području Centra nije podnesen zahtjev za zamjenu isteklih 4.002 vozačke dozvole i 2.904 lične karte.

Iz CJB-a Istočno Sarajevo apeluju da građani, koji posjeduju lične dokumente kojima je istekao rok važenja, izvrše njihovu zamjenu podnošenjem zahtjeva na odgovarajućim lokacijama, kako ne bi snosili zakonske posljedice.

Prema Zakonu o ličnoj karti državljana BiH, imalac lične karte dužan je da podnese zahtjev za zamjenu ovog dokumenta najkasnije 15 dana prije datuma isteka važenja, jer ukoliko to ne učini ona prestaje da važi datumom isteka.

U slučaju isteka roka važenja vozačke dozvole, lice uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole podnosi dokaz o prebivalištu, odnosno boravištu /uvidom u važeću ličnu kartu/.

Iz CJB-a podsjećaju da je Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisana novčana kazna od 30 KM za lica kojima je istekao rok važenja vozačke dozvole, a upravljaju motornim vozilom.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare