Na udaru Tužilaštva BiH najbolje srpske starješine

0
Na udaru Tužilaštva BiH najbolje srpske starješine

VLASENICA – Oko 1.000 stanovnika Vlasenice i susjednih opština danas su u ovom gradu protestnim okupljanjem na gradskom trgu i mirnom šetnjom vlaseničkim ulicama izrazili svoje neslaganje radom pravosudnih organa BiH u postupcima protiv bivših pripadnika Vojske Republike Srpske.

Povod za današnje okupljanje koje su organizovale boračka udruženja u Vlasenici jeste nedavno hapšenje komandanta Vlaseničke brigade Mileta Kosorića, komandanta interventnog voda Radeta Garića i vojnog policajca Momčila Tešića, koje Tužilaštvo BiH tereti za navodne ratne zločine.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida opštine Vlasenica Milenko Mišić rekao je na skupu da su na udaru Tužilaštva najbolje srpske starješine, slavni komandanti i komandiri, kao i srpski borci.

„Ovo je prevršilo svaku mjeru. Ovim okupljanjem želimo da iskažemo naš revolt prema Tužilaštvu BiH, prema Sipi /Agencija za istrage i zaštitu BiH/ i prema svim institucijama koje u Vlasenici hoće da zavedu nekakav teror nad građanima srpske nacionalnosti. Nama se spočitava da smo počinili ratne zločine samo zato što smo uzeli puške u ruke i stali uz svoj narod“, rekao je Mišić.

Prema njegovim riječima, udruženja i organizacije opštine Vlasenica proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata očekuju od nosilaca vlasti na svim nivoima da obezbijede sredstva i angažuju pravne eksperte koji će pomoći srpskim borcima da se odbrane od lažnih optužbi.

Vlaseničanka Radomirka Duvnjak, koja od 1992. godine traži kosti supruga koji je poginuo kao borac VRS, rekla je novinarima da su boračke porodice nezadovoljne radom Tužilaštva BiH.

„Nastoji se promijeniti karakter rata i za sva dešavanja u proteklom ratu žele se okriviti Srbi. Imamo primjere da se za isti ratni zločin primjenjuju po dva zakona, prema kojima Srbi dvostruko više odgovaraju nego izvršioci zločina iz drugog naroda“, rekla je ona.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Vlasenica Spomenko Stojišić kaže da mirnim okupljanjem i šetnjom građani Vlasenice žele da stanu u zaštitu srpskih boraca koji su nepravedno optuženi.

„Želimo da iskažemo i nezadovoljstvo načinom hapšenja saboraca. Svaki naš borac je dostupan pravosudnim organima i nema potrebe da se primjenjuje sila“, rekao je Stojišić.

On je dodao da će se Boračka organizacija u saradnji sa lokalnim vlastima potruditi da obezbijedi sredstva za pomoć u odbrani srpskih boraca i njihovim porodicama.

Pripadnici Sipe su 20. decembra, postupajući prema naredbi Tužilaštva BiH, na području Han Pijeska i Vlasenice uhapsili ratnog komandanta Vlaseničke brigade VRS Mileta Kosorića /64/, komandanta interventnog voda u toj brigadi Radeta Garića /43/ i bivšeg vojnog policajca Momčila Tešića /54/.

Zbog navodnih ratnih zločina Tužilaštvo BiH je 6. decembra podiglo optužnicu protiv načelnika opštine Vlasenica Miroslava Kraljevića, te Mana Đurića, Radenka Stanića i Gorana Garića.

(www.palelive.com / Srna / Foto: rtrs.tv)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare